Wednesday, July 8, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- Δ. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Δημητρίου Χρ. Τρακατέλλη, Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ένας άνθρωπος μιλάει στον Θεό, Έκδοσις Τρίτη, Έκδοση Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης, Αθήνα 2012, σσ. 159.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μόλις σήμερα ήρθε στα χέρια μου το μικρό αυτό βιβλίο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου που έγραψε πριν 50 χρόνια και που γνώρισε πριν πέντε χρόνια την τρίτη του έκδοση. Το διάβασα απνευστί. Διάβασα ένα μεγάλο μέρος του όταν ταξίδευα με τον υπόγειο σιδηρόδρομο και το συνέχισα με την ίδια πνευματική βουλιμία όταν επέστρεψα στο σπίτι. 

Τον Σεβασμιότατο ήξερα μέχρι τώρα σαν συγγραφέα περισπούδαστων επιστημονικών βιβλίων που -ως εικός- ενδιαφέρουν εξ ορισμού λίγους.

Το παρόν του βιβλίο είναι γενικού ενδιαφέροντος και μου έδωσε μια καινούργια αίσθηση της συγγραφικής του παραγωγής.

Καλογραμμένο, λίαν ευανάγνωστο, με σκέψεις διατυπωμένες σε σύντομες προτάσεις μιλά με αμεσότητα στον αναγνώστη.

Παρόλον ότι ο Σεβ. Αμερικής στον πρόλογό του το χαρακτηρίζει ως βιβλίο προσευχών στην πραγματικότητα μου έδωσε την αίσθηση βιβλίου Εξομολογήσεων.

Με το βιβλίο αυτό ο Άγιος Αμερικής μιλά εις επήκοον πάντων με το Θεό. Το βιβλίο έχει ένα απόλυτα προσωπικό τόνο -μέχρι και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε σαν φοιτητής αναφέρεται- και όμως αφορά όλους.

Ο Σεβ. συγγραφεάς δεν διστάζει να δείξει στο Θεό και στον άνθρωπο με παρρησία τις πληγές του και να ζητήσει από τον Χριστό να τις θεραπεύσει.

Χωρίς όμως ίσως να το συνειδητοποιεί -και προπαντός χωρίς να το επιδιώκει- ο καλός συγγραφέας δεν μπορεί να κρύψει την αρετή του.

Γιατί το λέγω αυτό;

Οι Εξομολογήσεις του στον Θεό καταδεικνύουν, όχι μόνον την ειλικρίνειά του και τον αγώνα του για τα μεγάλα πάθη, αλλά κάνουν πολύ συγκεκριμένη την αγωνία του να αντισταθεί ενάντια στις λεπτές αμαρτίες για τις οποίες έχουν ευαισθησία οι αγωνιζόμενες προχωρημένες στον πνευματικό αγώνα ψυχές.

Είναι ένα πολύ αληθινό και γνήσιο βιβλίο που μιλά με ειλικρίνεια και στο Θεό και στον άνθρωπο. Γι’ αυτό διαβάστηκε από πολλούς και είναι βέβαιο ότι θα βρίσκει πάντοτε πολλούς πρόθυμους αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment