Friday, July 3, 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΝΑΙ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΝΑΙ

Του Βασ. Χαραλάμπους - Οικονομολόγου
=====

Έχουν αναλογισθεί ότι η κυβερνητική επιλογή δημοψηφίσματος και μάλιστα τη στιγμή που έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια, δεν δίνουν μόνο την επιλογή ενός όχι που εμπεριέχει την οδυνηρή δυναμική της χρεοκοπίας, αλλά και την επιλογή ενός ταπεινωτικού ναι, που θα είναι ναι στην σκληρή πρόταση των θεσμών. 

Η εξαντλητική εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι το δημοψήφισμα, δίδει και το άλλοθι στους ευρωπαϊστές να αρχίσουν τις φλυαρίες  για το ‘’κοινό σπίτι’’, την ‘’ευρωπαϊκή οικογένεια’’ και τις άλλες υπερβολές.  

Είναι γεγονός ότι το όχι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δια μέσου ενός δημοψηφίσματος εμπεριέχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όσο και την έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή τα περί δημοψηφίσματος καταδεικνύουν την κυβερνητική ανασφάλεια των αποτελεσμάτων του όχι, που πολύ πιθανό να οδηγούν στη χρεοκοπία απλά δεν είναι εύκολο να αναφερθεί.

Όταν την εβδομάδα που διανύουμε ζητήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη περισσότερες διευκρινίσεις για το δημοψήφισμα, τόνισε εμφαντικά ότι ’το όχι είναι υπέρ του ευρώ’’. Αυτό όμως έρχεται σε ξεκάθαρη αντίθεση με αυτό που δήλωσε πριν την κυβερνητική απόφαση για δημοψήφισμα, ότι δηλαδή «είναι ανοησία το δημοψήφισμα και αν θα γίνει, θα είναι για το ευρώ».

Όλοι ενθυμούνται αυτά που δήλωνε τον Μάϊο ο κ. Βαρουφάκης ότι «θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα, αφού έχουμε μια λαϊκή εντολή και τεράστια αποδοχή. Ποιος ο λόγος αφού η εντολή του ελληνικού λαού είναι τόσο πρόσφατη Όχι φυσικά στο δημοψήφισμα είπε και στις 17 Απριλίου στο Ινστιτούτο Brookings των Η.Π.Α.. 

Αυτό έρχεται σε ξεκάθαρη αντίφαση με τις τελευταίες δηλώσεις του για το δημοψήφισμα που ανέφερε ότι «οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Εμείς έχουμε νωπή, λαϊκή εντολή. Είναι άτοπο να δώσουμε στον Ελληνικό λαό την πρόταση των θεσμών και να τους πούμε αυτή είναι;»  

Δεν αντιλαμβάνονται ότι πιθανότα οι οδυνηρές οικονομικές συνθήκες της εβδομάδας προ του δημοψηφίσματος να μεταστρέψουν το ηχηρό όχι σε ναι. Και φυσικά το ναι αφορά τις προτάσεις των θεσμών. Το γεγονός ότι το ναι θα προέλθει από ένα δημοψήφισμα (αν τελικά αυτή είναι η επιλογή του Ελληνικού λαού), δεν θα παρέχει δυνατότητες σοβαρής διαπραγμάτευσης. 

Δηλαδή με την επιλογή του δημοψηφίσματος τόσο το όχι όσο και το ναι καθίστανται και οι δύο επιλογές ακόμα πιο οδυνηρές. Εάν τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ναι η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές, εφόσον όπως ανέφερε ο κ. Α. Τσίπρας ’δεν είναι Πρωθυπουργός παντός καιρού’’, καταρρίπτοντας τα περί εφαρμογής του ναι από κυβερνητικής πλευράς. 

Στις 2 Ιουλίου ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης ότι «εάν είναι ναι δεν υπογράφει», ενώ πριν λίγες μέρες αναφερόταν σε εφαρμογή του ναι από κυβερνητικής πλευράς. Η τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα, ήταν καθοριστική στην αλλαγή της θέσης του κ. Βαρουφάκη.

Είναι γεγονός ότι οι στηρίζοντες το ναι δεν κατάφεραν να πείσουν την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, τόσο από τα λάθη των προηγουμένων κυβερνήσεων, όσο και από την άδικη και σκληρή στάση των θεσμών. Όμως η κυβερνητική επιλογή δημοψηφίσματος και μάλιστα τη στιγμή που εξέπνευσαν τα χρονικά περιθώρια, έφερε την Ελλάδα προ της χρεοκοπίας και αύξησε τις πιθανότητες νίκης του ναι. 

Είναι γεγονός ότι το ναι διαμέσου ενός δημοψηφίσματος καθίσταται ταπεινωτικό, γιατί συνεπάγεται αποδοχή της πρότασης των θεσμών.  Δυστυχώς η κυβερνητική επιλογή δημοψηφίσματος, κατέστησε και τις δύο επιλογές πολύ πιο οδυνηρές. Με το δημοψήφισμα δίχασαν τον λαό ακόμα πιο πολύ και επέφεραν ακόμα ένα οδυνηρό πλήγμα στην Ελληνική οικονομία. 

No comments:

Post a Comment