Thursday, July 30, 2015

ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ



ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Μέσα από τις διαπιστώσεις της Τριμελούς Επιτροπής της Ι. Συνόδου προκύπτουν οι πιο κάτω θέσεις του Α. Πιτσιλλίδη για το Μυστήριο της Εξομολόγησης: Εξομολόγηση είναι (κατ’ αυτόν) η ομολογία των αμαρτίων του Χριστιανού σε κάποιο άλλο πρόσωπο και μάλιστα επικαλείται το Ιακ. ε΄ 16 (εξομολογείστε αλλήλοις τα παραπτώματα). Συμφωνούμε ότι η εν λόγω ενέργεια, δηλαδή η ομολογία των αμαρτιών μας σ’ ένα τρίτο πρόσωπο, είναι καλό πράγμα. Μάλιστα δείχνει ότι έχουμε ταπείνωση και σιχαινόμαστε την αμαρτία. 

Όμως άλλο ταπείνωση και παραδοχή ενοχής κι άλλο μυστηριακή Εξομολόγηση που διαγράφει κι εξαλείφει την ενοχή. Και την εξουσία της μυστηριακής Εξομολόγησης την έδωσε ο Χριστός προσωπικά στους μαθητές Του με τα λόγια: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον. Αν τινων αφήτε τας αμαρτίας αφίενται αυτοίς, αν τινων κρατείτε κεκράτηνται» (Ιωαν. κ΄22-23). 

Την εξουσία αυτή την πήραν  οι απόστολοι αλλά  κι οι διαδοχοί τους, δηλαδή οι επίσκοποι της Εκκλησίας. Την εξουσία αυτή παραχωρούν οι επίσκοποι και στους πνευματικούς, δηλαδή σε ορισμένους ιερείς. Συνεπώς αν κάποιος ομολογεί την ενοχή του σε λαϊκό ΔΕΝ συγχωρείται. ΜΟΝΟ ο επίσκοπος κι ο ιερέας έχουν εξουσία συγχωρήσεως αμαρτιών. “Αμαρτία ξημολοημένη δεν είναι αμαρτία”, λέει ο ευσεβής λαός της Κύπρου. 

Τα περί «Σταυροβουνίου, άγνωστου μοναχού, όλα καλά και άγια επειδή τα είπα σε ένα ρασοφόρο» δείχνουν αν μη τι άλλο περιφρόνηση προς το μοναστήρι του Σταυροβουνιού, όπου καταφεύγουν πλείστες όσες ψυχές για να αναπαυτούν από το βάρος της αμαρτίας, ευτελισμό του Μυστηρίου και τίποτε άλλο. Φυσικά όχι μόνο οι πατέρες του Σταυροβουνιού αλλά ο κάθε ορθόδοξος πνευματικός έχει την ιδια κι απαράλλακτη εξουσία αφέσεως αμαρτιών. Μάλιστα. Ο Χριστός έδωσε εξουσία αφέσεως αμαρτιών σε ανθρώπους σαν κι εμάς με τη διαφορά ότι έχουν την ιερωσύνη. 

Ούτε ο ψυχολόγος, ούτε ο ψυχαναλυτής, ούτε ο οιοσδήποτε αιρετικός έχουν εξουσία αφέσεως αμαρτιών. Με τις απόψεις του Α. Πιτσιλλίδη συντάσσόνται όλες οι προτεσταντικές ομάδες κι οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Οι Ορθόδοξοι δεχόμαστε ότι λέει το Ιερό Ευαγγέλιο, ότι μας παρέδωσαν οι Πατέρες κι ότι μας διδάσκει απλανώς η Εκκλησία. Η Εξομολόγηση καταστρέφει το έργο του Σατανά. Κι ο αυτός που κερδίζει από το πόλεμο κατά του φιλάνθρωπου Μυστηρίου είναι μόνο ο διάβολος.

No comments:

Post a Comment