Thursday, July 23, 2015

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ



ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Γιορτάστηκαν με δοξολογία στη Μονή της Θεοτόκου της ρουμανικής πόλεως Κωστάντζας, παρόντων αρκετών ιεραρχών, τα γενέθλια του Μακαριότατου πατριάρχη της Χώρας Δανιήλ. 

Από ποια παράδοση της Εκκλησίας άντλησε ο Μακαριότατος Ρουμανίας (κι όχι μόνο) το καινούργιο αυτό συνήθειο; Μήπως από τις διδαχές του οσίου Γέροντος Κλέοπα της Συχάστρια; Το αποκλείουμε εκ προοιμίου. 

Άραγε από όσους τρέχουν λαχανιασμένοι πίσω από το American way of life; Μήπως από τον απαισίας μνήμης κομμουνισμό που ρήμαξε επί δεκαετίες τόσους εκλεκτούς λαούς κι έφυγε ξαφνικά «ως εκλείπει καπνός» αφήνοντας πίσω του καπνίζοντα ερείπια; 

Πάντως ένα είναι το σίγουρο κι αδιαπραγμάτευτο: η παράδοση της Εκκλησίας ΔΕΝ προνοεί να γιορτάζουν οι πιστοί γενέθλια. Τα μόνα Γενέθλια που προβάλλει η Εκκλησία του Χριστού είναι: 
Α΄του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, 
Β΄ της Υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας και, 
Γ΄του Αγίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου «ως εν γεννητοίς εκ γυναικών μείζονος». 

Αν είχε ο Μακαριότατος την υπομονή να διαβάσει τι αναφέρει περί γενεθλίων ο συμπατριώτης του π. Βιρτζίλ Γκεωργκίου θα μπορούσε να κατανοήσει το μέγεθος του ατοπήματος στο οποίο περιέπεσε. 
Μακαριότατε, με όλο το σέβας, οφείλουμε να σας πούμε καθαρά και ξάστερα τις πιο κάτω παρατηρήσεις: Γενέθλια γιόρταζαν στην αρχαιότητα οι βασιλιάδες. Μάλιστα οι διεφθαρμένοι βασιλείς της ελληνιστικής εποχής γιόρταζαν γενέθλια κάθε μήνα! Γενέθλια γιόρταζαν και γιορτάζουν οι οπαδοί της πολυσπόρου αγέλης του Προτεσταντισμού, αφού απεχθάνονται τους Αγίους. Όσον αφορά τους μπολσεβίκους αυτοί είναι πεθαμένοι και θαμμένοι. 

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν τον Άγιο του οποίου φέρουν το όνομα, επικαλούμενοι τις πρεσβείες του.

No comments:

Post a Comment