Sunday, July 19, 2015

ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ



ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Μια πρόσφατη συγκινητική ιστορία είδε στις 17 Ιουλίου το φως της δημοσιότητος. Πριν από τρία περίπου χρόνια, 13 Τούρκοι μωαμεθανοί, άνδρες και γυναίκες, που είχαν επισκεφθεί τη Χίο, εντυπωσιασμένοι από τα χριστιανικά της μνημεία, επιστρέφοντας στη χώρα τους πήραν την απόφαση να μελετήσουν εις βάθος και να γνωρίσουν την Ορθόδοξη πίστη. Αυτό τους οδήγησε τελικά σε ορθόδοξο ιερέα από τον οποίο ζήτησαν  να αναλάβει την κατήχησή τους. Στόχος τους πλέον ήταν η επίσημή τους ένταξη στην Εκκλησία. 

Ο κληρικός αυτός, με την ευλογία του μητροπολίτη Χίου, κάλεσε ένα παλαίμαχο ιερέα από την Αττική, ο οποίος και κατήχησε ομαδικά την ομάδα των 13. Όταν η κατήχηση ολοκληρώθηκε οι κατηχούμενοι ήσαν έτοιμοι για το Βάπτισμα. Το Μυστήριο  τελέστηκε τον περασμένο Μάιο, σε μια εκκλησία στην περιοχή Αττικής. Την ημέρα εκείνη τελικά βαπτίστηκαν οι 11 από του 13 (πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων κι ένα διάσημος ηθοποιός και έξι γυναίκες), διότι οι δύο δεν εξασφάλισαν βίζα. Στη Βάπτιση αυτή παρευρέθηκαν πολλοί, αλλά μετά από παράκληση του επιχωρίου επισκόπου, αλλά και των νεοφωτίστων, δεν λήφθηκαν φωτογραφίες. 

Τι να σχολιάσουμε; «Αυτή η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου». Αυτή είναι η ορθόδοξη διάσταση του Οικουμενισμού. Εκεί που οι άνθρωποι απορούν ή σηκώνουν ψηλά τα χέρια, ο Θεός μιλά στις καρδιές των ανθρώπων όπως Αυτός ξέρει. Από την άλλη θαυμάζει κανείς την αποφασιστικότητα των Τούρκων ορθόδοξων, πλέον Χριστιανών. Ξέρετε τι σημαίνει σε μια εποχή σαν τη δικιά μας, όπου ο φανατισμός των οπαδών του Μωάμεθ έχει φτάσει  στο απόγειό της, κάποιος να γυρίζει την πλάτη στην ακανθώδη αυτή θρησκεία και να εισέρχεται στην Εκκλησία του Χριστού; Εύχεσθε να στηρικτούν στην πίστη οι νεοφώτιστοι αυτοί αδελφοί μας, των οποίων τα ονόματα γνωρίζει ο Θεός, που ζουν ανάμεσα σε φανατικούς μωαμεθανούς.

No comments:

Post a Comment