Wednesday, July 15, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΛΟΗΣ κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΛΟΗΣ κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον “Εθνικό Κήρυκα” ο Σεβ. Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος είπε μεταξύ άλλων ότι ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου είναι καιρός να προέρχεται από την Εκκλησία της Αμερικής.

Εκπλήσσει η παρατήρηση του Σεβασμιότατου Μελόης επειδή he knows better than that.

Καταρχήν ποιος Αρχιεπίσκοπος δεν ήταν από την Αμερική; 

Ο Ιάκωβος ήταν μεν Τενεδιός αλλά έζησε εκ νεότητός για πολλές δεκαετίες στην Αμερική και έγινε ένα μαζί της. Πόσο περισσότερο Αμερικανός από αυτό χρειαζόταν να είναι;

Ο Σπυρίδωνας μεγάλωσε στην Αμερική και μιλούσε την Αγγλική με τέλεια Αμερικανική προφορά χωρίς accent. Δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο περισσότερο Αμερικανός χρειαζόταν να είναι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γεννήθηκε μεν και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά ήρθε πολύ νωρίς στις ΗΠΑ και ζει σ’ αυτή τη χώρα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Διετέλεσε Καθηγητής στις ΗΠΑ, ζυμώθηκε με την κουλτούρα και τη νοοτροπία των Αμερικανών και είναι γνήσιο ανάστημα της Ομογένειας.

Αλλά το κυριώτερο είναι το εξής:

Αυτό είναι το πρόβλημα της Εκκλησίας της Αμερικής; Αν ο Αρχιεπίσκοπός της είναι αυτόχθονας ή μετανάστης;

Εμείς νομίζουμε -και ελπίζουμε ότι ο Σεβ. Μελόης δεν διαφωνεί- ότι αυτό που μετρά είναι το εξής: Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπός της πρέπει να είναι άνθρωπος με φόβο Θεού, με παραδοσιακό -και όχι οικουμενιστικό και νεωτεριστικό φρόνημα-, με ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες. Βεβαίως πρέπει να γνωρίζει άριστα την Αγγλική και να έχει εγκλιμαστιστεί στην Αμερικανική κουλτούρα. Αν, όμως, δεν είναι παραδοσιακός ιεράρχης ποια βοήθεια μπορεί να  παράσχει στην Εκκλησία μας απλά και μόνον επειδή γεννήθηκε στις ΗΠΑ;

No comments:

Post a Comment