Monday, June 22, 2015

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥ Ν.Σ. ΣΤΟΝ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ



ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΤΟΥ Ν.Σ. ΣΤΟΝ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από τότε που ο π. Βασίλειος Βολουδάκης -ως μη όφειλε- ασκεί τον έλεγχο των πραγμάτων στον “Ορθόδοξο Τύπο” είναι αδύνατον να μη γίνει άστοχη και επιζήμια παρέμβαση στα εκκλησιαστικά πράγματα είτε από τον ίδιο τον π. Βασίλειο, είτε από τους Α.Ο.Κ. και Ν.Σ. συντάκτες των ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το νέο ολίσθημα αφορά ρεπορτάζ που υπογράφει ο Ν.Σ. και το οποίο με την τακτική του κόψε-ράψε ειδήσεων και δηλώσεων από τον ιστοχώρο νομίζει ότι γνωρίζει τι συμβαίνει στην Εκκλησία της Αμερικής και συνταγογραφεί λύσεις.

Τι μας λέγει αυτή τη φορά;

Τα προβλήματα στην Εκκλησία της Αμερικής- διατείνεται- οφείλονται 
1.) Στο ότι ο Πατριάρχης εισακούει εξωθεσμικούς παράγοντες και όχι τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Αμερικής, και,
2.) Στο ότι η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής γίνεται από τον Πατριάρχη και από τους εν Τουρκία διαμένοντες αρχιερείς και όχι από το σύνολο των δεκάδων ιεραρχών του Θρόνου.

Για να γίνουμε συγκεκριμένοι. Ο Ν.Σ. μας λέγει ότι αν ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος δεν υπήρχε όλα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα έβαιναν καλώς λίαν και ότι αν ο Πατριάρχης δεν αποφάσιζε ποιος θα εκλεγόταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα επελέγετο ο κάλλιστος από τη σύνοδο της Ιεραρχίας των αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου;

Αφελέστατες θέσεις που δείχνουν την άγνοια των δεδομένων της Εκκλησίας της Αμερικής.

Δηλαδή όταν θα έρθει η ώρα να καλέσει ο Θεός τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο θα λυθούν αυτόματα τα προβλήματα της Εκκλησίας της Αμερικής; Αφελέστατη προσέγγιση η οποία φανερώνει ότι ο Ν.Σ. δεν κατανοεί καν ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Αμερικής.

Αν οι 70 τόσοι ιεράρχες του Θρόνου εξέλεγαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής χωρίς εξωθεσμικές επεμβάσεις τότε οι άριστοι θα εκλέγονταν Αρχιεπίσκοποι;

Εντελώς αστήρικτος ισχυρισμός.

Στην Εκκλησία της Ελλάδος λ.χ. οι δύο τελευταίοι αρχιεπίσκοποι (Χριστόδουλος και Ιερώνυμος Β΄) εξελέγησαν χωρίς παρέμβαση του Καίσαρα από τους 80 τόσους αρχιερείς της. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι εξελέγησαν οι άριστοι; Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Είναι καθολική η πεποίθηση ότι εξελέγησαν ακατάλληλλοι και στις δύο περιπτώσεις.

Από την άλλη αριστίνδην αντικανονική σύνοδος 8 αρχιερέων το 1967 εξέλεξε δεκάδες άξιους αρχιερείς που ζούσαν για τον Χριστό και οι οποίοι ποτέ δεν σκανδάλισαν το ποίμνιό τους.

Ας έρθουμε στα δεδομένα της Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής. Αν δεν υπήρχε παρέμβαση της Πολιτείας και αντί του Ιακώβου εξελέγετο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Χαλκηδόνος Μελίτωνας, σε τι θα διέφερε η κατάσταση από αυτή που γνωρίσαμε επί Ιακώβου; Και οι δύο ήταν βαμμένοι οικουμενιστές και νεωτεριστές ιεράρχες. 

Ύστερα την ιεραρχία του θρόνου δεν την αποτελούν οι σημερινοί αρχιερείς των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

Πόσοι από αυτούς έχουν τις προυποθέσεις να στέκονται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο; Από αυτούς τους αρχιερείς αναμένουμε την εκλογή των αρίστων;

Τα πραγματικά προβλήματα της Εκκλησίας της Αμερικής είναι η βαθύτατη εκκοσμίκευση και ο ουσιαστικός εκπροτεσταντισμός της. 

Ούτε ο τερματισμός της  δραστηριότητας του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου θα αναιρέσει την εκκοσμίκευση, ούτε η εκλογή των αρχιερέων από τη σύνοδο της Ιεραρχίας, αντί από τον Πατριάρχη και τους εν Τουρκία αρχιερείς, θα μας δώσει τους άριστους για την πλήρωση των κενών θρόνων.

No comments:

Post a Comment