Saturday, June 27, 2015

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ



ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΙΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας αποφάσισε τη διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξαιτίας της διένεξης των δύο Εκκλησιών για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Πέντε σημεία σχολιασμού:

1.) Η επισκοπή Κατάρ είναι στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τη σύστασή της. Ο σημερινός μάλιστα Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ήταν Μητροπολίτης του Κατάρ πριν εκλεγεί Πατριάρχης.

Γιατί τότε το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν έθεσε θέμα δικαιοδοσίας της επισκοπής Κατάρ και το θυμήθηκε ξαφνικά τώρα, ενώ βρίσκεται στη δίνη ενός ανελέητου πολέμου που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την επιβίωσή του;

2.) Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει πλήρη κοινωνία με τους Μονοφυσίτες -ακόμη και με τους Ουνίτες- της Συρίας χωρίς να έχει κανένα πρόβλημα και τώρα έχει πρόβλημα και διέκοψε την εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία μιας ενορίας-γιατί αυτό είναι ουσιαστικά η επισκοπή Κατάρ;

3.) Είναι ολοφάνερο ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι τηλεκατευθυνόμενο στις ενέργειές του απο το Πατριαρχείο Ρωσίας το οποίο, επειδή δεν θέλει να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος το 2016, υποδαυλίζει όσο περισσότερες διαφορές μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών μπορεί για να οδηγήσει στη ματαίωση της Συνόδου.

4.) Δύσκολα θα ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου και από ότι μας πληροφόρησε ο παρεπιδημών Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ αυτό φαίνεται να το έχουν συνειδητοποιήσει στο Φανάρι.

5.) Βέβαια όλοι προβληματιζόμαστε για τη σκοπιμότητα της σύγκλησης της Μεγάλης Συνόδου. Πολλοί φοβούνται ότι θα προσπαθήσει να νομιμοποιήσει τα οικουμενιστικά έκτροπα. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν δίνει πεντάρα για τον Οικουμενισμό αφού οι εκπρόσωποί του έχουν πιο προωθημένες οικουμενιστικές θέσεις ακόμη και από τους Φαναριώτες σε πολλά θέματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εθνοφυλετισμός και το πρωτείο στο βωμό των οποίων είναι προθυμότατοι να θυσιάσουν τα πάντα.

No comments:

Post a Comment