Tuesday, June 16, 2015

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΕ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΒΕΛ



Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΣΕ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΑΒΕΛ

«Φρονούμεν ότι η Ορθοδοξία δεν έχει καμμιά θέση ανάμεσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα των πλανών και των αιρέσεων» Αρχιμανδρίτης Εφραίμ (Αριζόνας)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που προβληματίζει και τους Ορθοδόξους που επιμένουν στον προωθούμενο οικουμενισμό του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), είναι το γεγονός της συνεχούς αύξησης των μελών του. Έχουν ήδη ξεπεράσει τα 150 μέλη.

Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεχής διόγκωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), οφείλεται στο γεγονός ότι δέχεται συνεχώς νέα μέλη που κυρίως προέρχονται από το χώρο του πολυδιασπασμένου Προτεσταντισμού.

Το γεγονός τούτο έχει ως επακόλουθη συνέπεια την μείωση της Ορθόδοξης παρουσίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), αλλά και προδιαγράφει και τους συνεπακόλουθους καρπούς της.

Ο λόγος του Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη για το Π.Σ.Ε. «Η φωνή των Ορθοδόξων (στο Π.Σ.Ε.) χάνεται μέσα στη χοάνην των πολυπληθών προτεσταντικών παραφυάδων», επακριβώς εξηγεί το γεγονός τούτο.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) και των Ορθοδόξων μελών του (Desiderata Σόφιας), για να δοθεί στο Συμβούλιο η Ορθόδοξη μαρτυρία, δεν πραγματοποιείται. Μάλλον μειώνει παρά αυξάνει την εκεί Ορθόδοξη παρουσία.

Τόσο οι διαδικαστικές αρχές που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), όσο και η συνεχής επαύξηση των νέων μελών, που κυρίως προέρχονται από το πλήθος των αιρετικών Προτεσταντικών παραφυάδων, δεν παρέχουν τη δυνατότητα της εκζητούμενης ισότιμης συμμετοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί η συνεχής επαύξηση των νέων μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), με Προτεσταντικές κυρίως ομάδες προσδίδει νέα και πιο επικίνδυνη μορφή σ’ αυτό.

Θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα που συναντάται και στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών αλλά στους άλλους διαχριστιανικούς οργανισμούς που συμμετέχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύεται αυτό που με ιδεολογικό τρόπο διακηρύσσεται στο ΠΣΕ, ότι οι ‘’εκκλησίες’’ αυτές (έτσι καλούται και όλοι όσοι συναποτελούν μαζί με τις  Ορθόδοξες Εκκλησίες το ΠΣΕ) θα γίνουν «μία ποίμνη, εις ποιμήν» (Ιω.10,16).

Αντί επιλόγου ας αναφέρομε αυτό που ο Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης (νυν στην Αριζόνα) είπε κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους κατά το έτος 1974: «Φρονούμεν ότι η Ορθοδοξία δεν έχει καμμιά θέση ανάμεσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα των πλανών και των αιρέσεων».

No comments:

Post a Comment