Thursday, June 25, 2015

Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ‘’ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ’’



Η ΤΑΠΕΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ, ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ‘’ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ’’

«…δεν είπα σε κανένα ότι η Κύπρος θα καταστραφεί, ούτε ότι θα ευημερίσει, διότι αυτά ο Θεός τα γνωρίζει» - Όσιος Παΐσιος.
«…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα» –π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός.

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Μετά την εκδίωξή του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού  το έτος 1981 από την Κύπρο, έγινε κακή χρήση του ονόματος του Οσίου Παϊσίου, ότι δήθεν αυτός τους είπε να φύγουν από την Κύπρο, γεγονός που ανάγκασε τον Όσιο Παΐσιο να στείλει επιστολή ημερομηνίας 12/1/1982, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, για να ανασκευάσει τα διαδιδόμενα ψεύδη. «Δεν είπα εγώ στον Γέρο-Ιωσήφ για να φύγει, αλλά εδώ έμαθα για τη φυγή του», ανέφερε στην επιστολή του ο Όσιος Παΐσιος.

Μάλιστα ο Όσιος Παΐσιος αναγκάστηκε να ανασκευάσει και τα ψεύδη που διέδιδαν ότι είπε θα καταστραφεί η Κύπρος: «Επίσης δεν είπα σε κανένα ότι η Κύπρος θα καταστραφεί, ούτε ότι θα ευημερίσει, διότι αυτά ο Θεός τα γνωρίζει».

Ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός συνιστών εαυτόν ανέφερε: «…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα. Αλλά η αξιοπρέπειά σας μας αναγκάζει και τα λέμε αυτά για να έχετε θάρρος στη ζωή σας, να μην απογοητεύεστε, να μην αποθαρρύνεστε». 

Η διαφορά είναι μεγίστη. Ο ταπεινός ασκητής της Παναγούδας, ο Όσιος Παΐσιος με απλότητα ανέφερε ότι «αυτά ο Θεός τα γνωρίζει», ενώ ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, που δεν διαψεύστηκε μία ή δύο φορές μόνο, συνιστών εαυτόν ανέφερε ότι «…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα». Ποιος είπε τέτοια υπερβολικά για τον εαυτό του, τη στιγμή μάλιστα που κατ’ επανάληψη έχει διαψευστεί;  

Ας χαμηλώσουν λοιπόν τους τόνους οι ιδιοτελώς κείμενοι. Είναι φρόνιμο να περιμένουν με Ορθόδοξη σοβαρότητα, την αγιοκατάταξη των Αγίων της Εκκλησίας μας και όχι να ‘’ανυψούν’’ αυτούς που ο υπέρμετρος ενθουσιασμός ‘’αγιοποιεί’’.

No comments:

Post a Comment