Thursday, May 21, 2015

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος έθεσε τέρμα στην πολυεπίπεδη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε πρόσφατα αναφορικά με την δήθεν επικείμενη παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Σε επίσκεψη καθηγητών και σπουδαστών της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης στο Φανάρι ξεκαθάρισε ότι:
1.) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι απολύτως ικανοποιημένος από την ποιμαντορία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και θεωρεί την Εκκλησία μας κόσμημα του Πατριαρχείου.
2.) Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ουδέποτε εξέφρασε στον Πατριάρχη την επιθυμία να παραιτηθεί.

Ως εκ τούτου ο Παναγιότατος θεωρεί τα δημοσιογραφικά φληναφήματα της ομογένειας και της Ελλάδας -μεταξύ των οποίων το πρόσφατο άρθρο που αναδημοσιεύσαμε- ως εντελώς ανεύθυνα και εκτός πραγματικότητας.

Εκφράζουμε την πιο ειλικρινή μας χαρά για τη διάψευση του Παναγιότατου για τρεις λόγους:

1.) Δεν είναι ορθό να αντικαθίσταται ένας Αρχιεπίσκοπος που είναι σε θέση να ποιμαίνει την επαρχία του. Ούτε είναι ορθό να θέλει ο ίδιος να παραιτηθεί.
2.) Δεν υπάρχει στον ορίζοντα διάδοχη κατάσταση η οποία να παρέχει τα εχέγγυα ότι θα μπορεί να επιτελεί τα καθήκοντα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής καλύτερα από τον Σεβ. κ. Δημήτριο.
3.) Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ακέραιος και αδιάβλητος ιεράρχης και δεν είναι νοητό, επιτρεπτό από τους Ιερούς Κανόνες ή ηθικό για την προισταμένη αυτού αρχή ή για το ποίμνιό του να επιζητούν να τον αντικαταστήσουν.

Ευχαριστούμε τον Παναγιότατο για τη σαφέστατη παρέμβασή του η οποία ελπίζουμε ότι θα θέσει τέρμα σε όλη την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε και η οποία προφανώς πηγάζει από τον ευσεβοποθισμό ορισμένων κύκλων. 

No comments:

Post a Comment