Wednesday, May 13, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- Δ. Π. ΡΙΖΟΥ, ΟΔΟΙ ΖΩΗΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Δημητρίου Π. Ρίζου, Διδάκτορος Θεολογίας-Φιλολόγου, Οδοί ζωής, Τα κατά Κυριακήν αποστολικά αναγνώσματα, Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονική 2015, σσ.  237.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Κομψός τόμος, αφιερωμένος στο κήρυγμα, με βάση τις Πράξεις των Αποστόλων και τις Επιστολές του Απ. Παύλου, ο παρών καρπός του παραγωγικού καλάμου του κ. Δημητρίου Π. Ρίζου, Διδάκτορος Θεολογίας και Φιλολόγου. Πρόκειται για βιβλίο που σχολιάζει όλα τα αποστολικά αναγνώσματα των Κυριακών ολοκλήρου του έτους. Όλα όσα γράφει στο παρόν βιβλίο τα εξεφώνησε σε ισάριθμα κηρύγματά του τις Κυριακές. 

Ο ευσύνοπτος τίτλος, παρμένος από ψαλμικό στίχο (Ψαλμ. ιε΄11), φανερώνει ότι ο καλός συγγραφέας επιδιώκει την οικοδομήν και την κατά Θεόν πορεία των αναγνωστών του. Κατά την ανάπτυξη δεν κουράζει τον αναγνώστη με σχοινοτενείς κι ατέρμονες αναλύσεις, ούτε κάνει επίδειξη γνώσεων. 

Την Κυριακή του Παραλύτου λ.χ. με σημείο εκκίνησης τη φράση: «εν τω ονόματι Ιησού του Ναζωραίου», αναφέρεται στην εξουσία που έδωσε ο Χριστός στους Αποστόλους να θαυματουργούν. Με τον ίδιο τρόπο παρουσιάζει τη διδασκαλία της Εκκλησίας με τρόπο ευσύνοπτο, καθαρό και κατανοητό. 

Κατά την ανάλυση του αποστολικού αναγνώσματος της Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Δ΄ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου αφορμάται από την προτροπή του Αποστόλου των εθνών «αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει, ων αυτοκατάκριτος”. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Διότι η αίρεσις ακυρώνει τη σωτηρία. Χωρίς την αληθινή πίστη, χωρίς την αλήθεια που αποκάλυψε ο Χριστός σωτηρία δεν υπάρχει. Και στα θέματα της πίστεως συγκατάβασις δεν χωρά." 

Δεν συμμερίζεται την άποψη όσων αποφεύγουν να μιλήσουν για τις αιρέσεις και τους αιρετικούς. Αν είναι δυνατόν! Ενώ τόσοι ετεροδιδάσκαλοι κηρύττουν αιρετικές δοξασίες, το κήρυγμα να μην αναφέρεται σ΄αυτές, ενώ κληρικοί που εμμένουν στη διδασκαλία της Εκκλησίας και πολεμούν τη λαίλαπα του οικουμενισμού να σύρονται στα δικαστήρια. Συνιστούμε ενθέρμως το παρόν βιβλίο και στον ακάματο εργάτη του λογου του Θεού ευχόμαστε καλή συνέχεια.

No comments:

Post a Comment