Tuesday, May 12, 2015

«ΠΣΕ» ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ;



«ΠΣΕ» ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ;

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο αριθμός των μελών του Παγκοσμίου Συμβουλίου «Εκκλησιών» αγγίζει τον ουδόλως ευκαταφρόνητο αριθμό των 345. Αντιπροσωπεύει πολλά εκατομμύρια ανθρωπων, από κάθε γωνιά της υφηλίου. Η δομή του στηρίζεται, αναμφιβόλως, στην  προτεσταντικη «Θεωρία των Κλάδων». 

Δειγματοληπτικά, εν πρώτοις παρελαύνουν οι Προτεστάντες με τους βασικούς τους κλάδους, δηλαδή τους Αγγλικανούς,τους Λουθηρανούς, τους Ευαγγελικούς, τους Βαπτιστές, τους Μενωνίτες,τους Κουάκερους, όπως και τα αναρίθμητα παρακλάδια των Αφρικανών προτεσταντών κλπ. Αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του «ΠΣΕ». 

Ακολούθως συμμετέχουν κι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες (ευτυχώς όχι όλες), οι Μονοφυσίτες ( που αποκαλούνται στην ιστοσελίδα του «ΠΣΕ» Oriental Orthodox!), όπως κι οι Νεστοριανοί. 

Έντονη είναι και η συμμετοχή του αυτοαποκαλούμενου «Χαρισματικού Κινήματος», δηλαδή των ακραίων Πεντηκοστιανών με τα ουκ ολίγα πλοκάμια τους.

Οι Παπικοί, με όλο τους τον οικουμενιστικό οίστρο, δεν λαμβάνουν μέρος στο ως άνω συνονθύλευμα διότι έχουν την πεποίθηση πως αυτοί αποτελούν την Εκκλησία του Χριστού κι αυτό που τους ενδιαφέρει εν προκειμένω είναι να πείσουν όλους τους υπόλοιπους ότι πρέπει να εισέλθουν «εις την Μάνδραν του Αγίου Πέτρου» δηλαδή να δεχθούν τον Πάπα σαν αρχηγό. Από την άλλη δεν θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τα τεκταινόμενα στο «ΠΣΕ» και γι’ αυτό στέλλουν στις συνελεύσεις, όχι μέλη με δικαίωμα ψήφου, αλλά παρατηρητές. 

Τα μέλη του «ΠΣΕ», γράφει η ιστοσελίδα του, είναι  «καθ’ οδόν προς την ορατήν ενότητα εις μίαν πίστιν και μίαν ευχαριστιακήν  συναδεφότητα». Πόσο πορεύονται προς την ενότητα είναι φανερόν! Ο Αγγλικανισμός, που είναι βασικός παράγoντας, από τη μια κινδυνεύει άμεσα με διάσπαση κι από την άλλη είναι έτοιμος να αποβάλει το κάθε τι που θυμίζει το Χριστό και το Ευαγγέλιο του.  

Για την ευχαριστιακή ενότητα τι φω και τι λαλήσω; Εμείς έχουμε Μυστήριο, οι Προτεστάντες με όλες τους τις παραφυάδες δεν έχουν, ούτε αναγνωρίζουν κάτι τέτοιο, οι Μονοφυσίτες νομίζουν πως έχουν, οι Νεστοριανοί το ίδιο, οι Παλαιοκαθολικοί έχουν από καιρό εκπροτεσταντισθεί. Για τους Πεντηκοστιανούς τι να πω; Αυτοί νομίζουν πως είναι πνευματοκίνητοι και πνευματέμφοροι!!! Μ’ αυτούς πασχίζουν να μας ενώσουν;

No comments:

Post a Comment