Wednesday, May 13, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΡΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΙΚΑΓΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Μητροπόλεως Σικάγου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συμπαρίσταται στους τοπικούς ιεράρχες Σεβ. Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο και Θεοφ. επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο για τις επιθέσεις που δέχονται από ορισμένους ιερείς και λαικούς οι οποίοι τους κατηγορούν για οικονομικές ατασθαλίες. 

Ο Ιερατικός Σύνδεσμος Σικάγου μιλά για την ανάγκη ο καθένας να κοιτάζει τις αμαρτίες του, για ανοίκειες επιθέσεις κατά των ιεραρχών και διάφορες συναφείς αμπελοθεολογίες που -ως εικός- προκαλούν ειρωνικά μειδιάματα. Λες και η εντολή του Χριστού για αποφυγή της κατάκρισης δόθηκε για να κουκουλώνει και να αφήνει ανενόχλητους όσους καταχρώνται χρήματα και όχι για να οικοδομεί τον εν Χριστώ άνθρωπο.

Οι πιστοί οφείλουν να έχουν άποψη για όσα συμβαίνουν στις κοινότητες και στη Μητρόπολή τους επειδή είναι μέλη της Εκκλησίας.

Βεβαίως είναι θέμα εκτίμησης με ποιο τρόπο πρέπει να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους αλλά αυτό δεν αναιρεί το καθήκον κλήρου και λαού να έχει ενδιαφέρον για όσα αφορούν τη Μητρόπολη.

Εν προκειμένω δεν είναι της αρμοδιότητας ή έστω του ενδιαφέροντός μας να διερευνήσουμε τις τυχόν οικονομικές ατασθαλίες στη Μητρόπολη Σικάγου. Υπάρχουν ανακριτικές και δικαστικές αρχές οι οποίες θα επιληφθούν του θέματος.

Ως θέμα αρχής βεβαίως λέμε ξεκάθαρα ότι, αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες εκκλησιαστικών προσώπων και δη ιεραρχών σε οικονομικές ατασθαλίες, οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν την καθαίρεση των ενόχων.

Αλλά, όπως αναφέραμε, ούτε γνωρίζουμε αν υπάρχουν ή όχι οικονομικές ατασθαλίες, ούτε είναι δική μας δουλειά αλλά των ανακριτικών και δικαστικών αρχών η διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

Για ένα άλλο, όμως, θέμα έχουμε σαφέστατη άποψη που αφορά τη Μητρόπολη Σικάγου. Συγκεκριμένα οι Σεβ. Σικάγου και πολύ περισσότερον ο Θεοφιλέστατος Μωκησσού ενέχονται σε προχωρημένης μορφής διαθρησκειακές ασχημίες. Οι ασχημίες αυτές έγιναν κατ’ επανάληψη και οι πρωταγωνιστές τους συνεχίζουν για χρόνια απτόητοι την αντορθόδοξη και αντικανονική τους δράση.

Το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σικάγου και ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως έπρεπε από καιρό να είχαν εξεγερθεί εναντίον των τοπικών ιεραρχών και να τους υποδείξουν ότι είναι εντελώς ανεπίτρεπτο να ασχημονούν οικουμενιστικά.

No comments:

Post a Comment