Saturday, May 2, 2015

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΝΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΕΜΙΟ ΡΑΝΤΟΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΧΩΡΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΝΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΕΜΙΟ ΡΑΝΤΟΣΑΒΛΙΕΒΙΤΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η χειροτονία χωρεπισκόπου από τον καθαιρεθέντα από την Εκκλησία της Σερβίας Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτέμιο Ραντοσάβλιεβιτς πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αρθεί το σχίσμα στην Εκκλησία της Σερβίας.

Βεβαίως αυτή καθ’ εαυτήν η αντικανονική χειροτονία βαθαίνει το σχίσμα πλην όμως, αν όλοι ευαισθητοποιηθούν από το γεγονός και κινηθούν κατά Θεόν, υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθούμε σε άρση του σχίσματος.

Είναι βέβαιον ότι ο Σεβ. κ. Αρτέμιος, όπως και οι άλλοι μαθητές του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς, πρέπει να θέλουν την άρση του σχίσματος. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) είχε μιλήσει με πολλή αγάπη για τους αρχηγούς του αντι-οικουμενιστικού αγώνα και ζήτησε να έχουν άμεση επικοινωνία με τους Σέρβους ιεράρχες.

Η Εκκλησία της Σερβίας έχει αφήσει μετέωρη για πολλά χρόνια την απόφαση για διχοτόμηση της Μητροπόλεως Ράσκας πιθανότατα για να λειτουργεί σαν πόλος έλξεως επιστροφής του Σεβ. κ. Αρτεμίου σε κανονική τροχιά.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να περιοριστούμε να καταδικάσουμε την χειροτονία ως αντικανονική. Ενδείκνυται απολύτως να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες για να βοηθήσουν την άρση του σχίσματος στη Σερβική Εκκλησία.

Οι π. Θεόδωρος Ζήσης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, αλλά και ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος και όποιος άλλος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους Σέρβους αρχιερείς, πρέπει να σπεύσουν στη Σερβία και να προθυμοποιηθούν να κάνουν ότι τους ζητηθεί για να οδηγήσουν σε άρση του σχίσματος.

Ας μη θεώμεθα από μακριά τη σταύρωση της ενότητας της Σερβικής Εκκλησίας. Είναι το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε ως ανταπόδοση της οφειλής που όλοι έχουμε για τον πλούτο της θεολογικής σοφίας που μας χάρισε ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς η αγία καρδία του οποίου θα θλίβεται υπέρμετρα για όσα βλέπει να συμβαίνουν στην ΑγιοΣαββική Εκκλησία των αδελφών μας των Σέρβων.

Ο διάβολος και οι Οικουμενιστές πανηγυρίζουν για τις εξελίξεις. Ας μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

No comments:

Post a Comment