Sunday, May 3, 2015

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ»


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΙΣ»

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Ομολογουμένως το πιο πάνω άρθρο του Σεβ. Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ χρειάζεται προσεκτική μελέτη. Σήμερα θα επικεντρωθώ σε τρία σημεία του:

α) «Ινά μη  εγκοπήν τινά δώμεν τώ Ευαγγελίω» (Α΄Κορ. θ΄9). Στο χωρίο αυτό του αποστόλου Παύλου δεν απευθύνεται σε αλλόδοξους κι αιρετικούς, αλλά σε μέλη της Εκκλησίας της εν Κορίνθω. Ο Απόστολος των εθνών λέγει ότι υποβάλλεται σε παντοειδείς στερήσεις, απορρίπτοντας την οικονομική βοήθεια των Κορινθίων χριστιανών (την οποίαν εθελοντικά του είχαν προσφέρει) ώστε να μη παρεμβάλει το παραμικρό εμπόδιο στη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού. Άρα εδώ δεν έχει καμιά θέση η αναφορά για την δήθεν ανάγκη να αναμιχθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία με την ποικίλης αποχρώσεως πανσπερμία του προτεσταντικού κόσμου. Τα λόγια της Αγίας Γραφής δεν είναι για να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα, αλλά για να μας οδηγούν εις νομάς σωτηρίους. Εν προκειμένω ας βρουν οι οικουμενιστές κάτι πιο λογικοφανές. Η αναφορά του απ. Παύλου, που έλεγε καθαρά: «αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού» (Τιτ. γ΄10) πώς έχει λησμονηθεί; Γιατί δεν θυμούνται ότι ο οικουμενικος πατριάρχης Ιερεμίας Β΄, όταν διελέχθη με τους Γερμανούς προτεστάντες το ιστ΄αιώνα, βλέποντας το αμετάπειστο αιρετικό τους φρόνημα, διέκοψε το διάλογο μαζί τους. Κάτι ήξερε ο μακαριστός ιεράρχης κι ας ήταν εμπερίστατος, εν μέση τουρκοκρατία.

β) Γράφει επίσης ο Σεβ. Ζιμπάπουε: «Αι δρατηριότηται( τουΠΣΕ) στους χώρους του Ευαγγγελισμού». Ειλικρινά δυσκολεύομαι να εννοήσω τι υπονοείται εδώ. Μήπως ότι το «ΠΣΕ» θα προωθήσει τον ευαγγελισμό των ινδουιστών, σαμανιστών, μωαμεθανών, βουδδιστών, ταοϊστών κ.λ.π. με κοινό πρόγραμμα ευαγγελισμού; Κι αν η απάντηση είναι ναι, τι θα τους διδάξει; Τον προτεσταντιασμό, αλλά ποίαν εκ των πολλών εκφανσεων της λερναίας αυτής ύδρας; Μήπως την Ορθοδοξία; Δεν μου φαίνεται και τόσο πιθανόν, αφού, όπως παραδέχονται οι μπλεγμένοι στα του «ΠΣΕ», οι προτεστανικές ομάδες στο «ΠΣΕ» αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με άμεσο αποτέλεσμα η φωνή των Ορθοδόξων να περιορίζεται ακόμη περισσότερον και ν’ ακούγεται ισχνότερον, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παριστάνουν τις γλάστρες.

γ) Γράφει επίσης ο Σεβ. Ζιμπάπουε για «ιεραποστολήν επί της οδού του Χριστού». Σεβασμιώτατε ζητούμε ξεκάθαρες εξηγήσεις. Θα πάτε οι του «ΠΣΕ» πιασμένοι χέρι-χέρι να κηρύξετε τι, στους μη χριστιανούς; Την Ορθοδοξία ή τον προτεσταντισμό ή και τα δύο; Διερωτώμαι: Δεν γνωρίζουν οι μη χριστιανοί ότι δεν υπάρχει μια και μοναδική χριστιανική φωνή; Μακράν της αληθείας βρίσκονται, αλλά, ούτε αμόρφωτοι είναι, ούτε χαζοί. 

Σεβασμιώτατε, χρειαζόμαστε επιτέλους απαντήσεις. Απαντήσεις πειστικές, που να ικανοποιούν το πλήρωμα της Εκκλησίας. Οι ατέρμονοι διάλογοι μ’ όλο αυτό το ονομοιογενές αιρετικό σινάφι και οι πάσης φύσεως συναντήσεις, σεμινάρια και συνδιασκέψεις δεν επιτυγχάνουν την ενότητα της πίστεως. «Διο εξέλθετε εκ μέσου αυτών» (Β΄ Κορ. ς’ 17).

No comments:

Post a Comment