Sunday, May 17, 2015

«ΠΣΕ», ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ



«ΠΣΕ», ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Αν κάποιος έχει την υπομονή να μελετήσει τον μακροσκελή κατάλογο των 345 μελών του «ΠΣΕ», θα αντιληφθεί ότι εκτός από τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που συμμετέχουν σ’ αυτό,  όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας κλπ, υπάρχουν σ’ αυτόν και Αυτόνομες Ορθόδοξες Εκκλησίες. 

Συγκεκριμμένα μιλάμε για την «Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας» και την «Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής», άλλως «Μετροπόλια», που ανήκαν, μέχρι την «αυτονόμισή» τους από το Πατριαρχείο Μόσχας στο ανωτέρω Πατριαρχείο. Την αυτονόμιση των ανωτέρω Εκκλησιών δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο κι οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκτός, φυσικά, από το Πατριαρχείο Μόσχας. Στον κατάλογο αυτό είναι γραμμένη κι η Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Τελικά σε τι συνίσταται το πρόβλημα; Απλούστατα βλέπουμε μια προφανή και πρωτοφανή αντίφαση, που δεν δικαολογείται με τίποτε. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ΔΕΝ αναγνωρίζει αυτές τις δύο Εκκλησίες και δεν τις καλεί στις συσκέψεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ούτε στην από δεκαετιών προετοιμαζόμενη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που προβλέπεται να συνέλθει  τον επόμενο χρόνο. Το Πατριαρχείο Μόσχας τις αναγνωρίζει, αφού τις έχει αυτονομίσει. Αλλά από την άλλη, σιωπηρά, αναγνωρίζει την παραγκώνιση και περιθωριοποίησή τους από κάθε Ορθόδοξη σύσκεψη, διάσκεψη κι επαφή. 

Όμως, όσον αφορά το «ΠΣΕ», περιέργως, το σκηνικό έχει αλλάξει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τις δύο πιο πάνω Εκκλησίες ως ισότιμα μέλη του “ΠΣΕ”, παρακάθεται μαζί μ’ αυτές σ’ όλες τις συσκέψεις, διασκέψεις, επαφές, αλλά και σ’ αυτές  τις συνελεύσεις του «ΠΣΕ», χωρίς να εγείρει κανένα ζήτημα. Αυτό πράττουν κι οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Γιατί αυτή η παράξενη συμπεριφορά; 

No comments:

Post a Comment