Friday, May 15, 2015

Η “ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ’’ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Η “ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ’’ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι», επιμένουν για κατάργησή της

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Δυστυχώς στην Κύπρο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση διατάγματος, με βάση το οποίο τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά και την Κυριακή. Καταργείται μέχρι τον Νοέμβριο η αργία της Κυριακής για τα καταστήματα. 

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Κυπριακής Βουλής αντιτίθεται στη σχετική απόφαση (μόνο το κυβερνών κόμμα συμφωνεί), προχώρησαν στην απόφαση για έκδοση του σχετικού διατάγματος.

Φυσικά οι μόνοι που χαίρουν περισσότερο γι’ αυτή την εξέλιξη είναι οι ολιγάρχες του πλούτου. Προς τούτο μέρες τώρα, σε υπερμεγέθεις διαφημιστικές πινακίδες υποστήριζαν τούτη τη στάση τους, για κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τα καταστήματα. 

Αυτοί που έχουν κάμει σκοπό της ζωής των το «καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω», προβάλουν ως αιτία της επιμονής των για κατάργηση της αργίας της Κυριακής, την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο.

Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας), προβάλλουν ως πρόφαση την έγνοια μήπως οι πτωχοί εργαζόμενοι χάσουν την εργασία τους, λες και δεν είναι αυτοσκοπός γι’ αυτούς ο πολλαπλασιασμός του πλούτου τους.

Δεν φτάνει που παραβαίνουν την αργία της Κυριακής, θα αναγκάζουν τις καημένες τις μητέρες να εγκαταλείπουν τις οικογένειές των Κυριακές και γιορτές, για να αυξάνεται  ο πλούτος των πλουτούντων. «Τι ουν μετά ταύτα; Ουχί τρεις σε πήχεις αναμένουσιν οι πάντες;» ερωτά ο Άγιος  Βασίλειος. Και φυσικά η σκληροκαρδία των πλουτούντων, θα θέτει τη μόνιμη ‘’επιλογή’’ προς τους εργαζομένους «αν δεν θέλετε να εργάζεστε Κυριακές, είμαστε αναγκασμένοι να σας απολύσομε».

«Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου» (Εξόδ. κ΄9), αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη. 

Ας ενθυμηθούμε πόσο αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να τηρηθεί η αργία της Κυριακής. Ας ενθυμηθούμε πόσο αγωνίστηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός για να μεταφερθεί το παζάρι της Κυριακής για την ημέρα του Σαββάτου καθώς και το πόσο αυτό ενόχλησε τους Εβραίους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν στους Τούρκους και ακολούθησε το μαρτύριό του.

* Οι «τω πάθει της φιλοπλουτίας εσκοτωμένοι» (Αγίου Βασιλείου – Προς πλουτούντας)

No comments:

Post a Comment