Thursday, May 14, 2015

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΕΚΕ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΕΣΥΡΕ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ



ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΕΚΕ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΕΣΥΡΕ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΙΣΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Μητρόπολη Ταμασού και η ΧΕΚΕ (Χριστιανική Ένωση Κυπρίων επιστημόνων) διοργανώνουν στις 17 Μαίου συνέδριο στο οποίο θα μιλήσει ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος με θέμα: «Μηνύματα και διδάγματα από τη ζωή και τη διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου».

Επαινούμε εκ βαθέων τη διοργάνωση Συνεδρίου των χριστιανών επιστημόνων της Κύπρου για τον Όσιο Παίσιο τον Αγιορείτη. Οι Άγιοι της Εκκλησίας -και δη οι σύγχρονοι Άγιοι- είναι και πρέπει να προβάλλονται σαν μέτρο της ορθόδοξης πνευματικής ζωής.

Η παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στο συνέδριο όμως επιπλέον δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία στον Πανιερότατο να ξεκαθαρίσει μια εκκρεμότητα που βαραίνει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να βαραίνει τη συνείδησή του. 

Συγκεκριμένα όταν αποκαλύφθηκαν τα αίσχη του πλανεμένου και θεομπαίκτη μοναχού Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στην Κύπρο, ο τότε ιεροδιάκονος Αθανάσιος -νυν Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος- πήγε στο Άγιον Όρος για να βρει τόπο διαμονής για την αδελφότητα του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού στο Άγιον Όρος. Πέρασε και από το κελλί του π. Παισίου και του είπε ότι τους συκοφάντησαν. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, όμως, διέδωσε ότι δήθεν ο Όσιος Παίσιος του είπε να φύγουν από την Κύπρο επειδή θα καταστραφεί με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθεί πολύς κόσμος. Όταν ο π. Παίσιος πληροφορήθηκε τις διαδόσεις μου έστειλε επιστολή με την εντολή να την διαβαζω στον κόσμο με την οποία διέψευσε τη συκοφαντία του τότε ιεροδιακόνου Αθανάσιου (νυν Μητροπολίτη Λεμεσού). 

Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα ο Πανιερότατος να απολογηθεί για τη συκοφαντία. Ας μη διστάσει να ζητήσει συγνώμη έστω και τώρα. Θα εκτιμηθεί δεόντως από όλους.

Αυτό που δεν πρέπει να γίνει στο Συνέδριο της ΧΕΚΕ είναι να πάει ο Πανιερότατος και να συστήσει τον εαυτό του ως δήθεν μαθητή και πνευματικό τέκνο του Οσίου Παισίου και να αρχίσει να μιλά για τις δήθεν θεοπτίες που είχε, για τις ευωδίες που αισθάνθηκε, για τους πολυέλαιους που εκινούντο όταν προσευχόταν, για τις εικόνες που δακρύζουν όπου εμφανιστεί και last but not least για το άκτιστο φως που δήθεν βλέπει.

Σε απλά Ελληνικά: Όχι θεομπαιξίες, Πανιερότατε, αλλά μετάνοια και εκζήτηση συγνώμης από το Θεό και τον Όσιο Παίσιο.

No comments:

Post a Comment