Monday, May 25, 2015

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από άρθρο του πιο έγκυρου αναλυτή της δημοσιογραφίας στην Κύπρο -κ. Σάββα Ιακωβίδη- αποσπούμε το ακόλουθο απόσπασμα:

«Είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που επιτρέπουν, ή μάλλον επιφέρουν την ίδια τους την υποταγή, αφότου σταματώντας να υποτάσσονται, θα θέσουν τέρμα στη δουλεία τους. Ένας λαός σκλαβώνεται μόνος του, κόβει τον ίδιο του το λαιμό όταν, έχοντας επιλέξει ανάμεσα στο να είναι υποτελής και στο να είναι ελεύθερος, εγκαταλείπει τις ελευθερίες και μπαίνει στον ζυγό, συναινώντας στην ίδια του τη δυστυχία, ή μάλλον προφανώς καλωσορίζοντάς την».

Και προσθέτει: «Από όλες τις ταπεινώσεις, τέτοιες που ούτε τα κτήνη του αγρού θα υπέμεναν, μπορείτε να απαλλαγείτε, αν το προσπαθήσετε, όχι περνώντας στη δράση αλλά απλώς επιθυμώντας να είστε ελεύθεροι. Αποφασίστε να μην υπηρετείτε πλέον και αμέσως είστε ελεύθεροι». Όντως, απαιτεί αρετήν και τόλμην η ελευθερία. Η εθελοδουλεία είναι η συντριβή της προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας. Ο τόπος ανεμεστώθη, δυστυχώς, πλήθους εθελόδουλων.”

Αυτά πρέπει να θυμούνται οι Έλληνες της Κύπρου τώρα που αρχίζει ο νέος κύκλος συνομιλιών με την Άγκυρα. Και λέμε με την Άγκυρα επειδή ο Ακκιντζί δεν μετρά καθόλου. Είναι πιόνι της Άγκυρας και, αν τυχόν έχει διαφορετικές απόψεις από τις θέσεις της κατοχικής Τουρκίας, ο Ερντογάν θα του εξηγήσει ότι δεν μπορεί να ενεργεί έξω από τους όρους και τις συντεταγμένες που του καθορίζει η Τουρκία.

Από τις συνομιλίες αυτές μπορούμε να περιμένουμε δύο πράγματα: 
1.) Είτε ναυάγιο των συνομιλιών λόγω των αδιάλλακτων θέσεων της Τουρκίας, 
2.) Είτε νέο σχέδιο Ανάν, επειδή η βάση των συνομιλιών παραμένει η επάρατη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει πουθενά αλλού παρά σε σχέδιο τύπου Ανάν. 

Γι’ αυτό οι πανέλληνες -και ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κύπρου- πρέπει να είναι έτοιμοι για τη μάχη. Πολλώ μάλλον επειδή στην Αθήνα έχουν την εξουσία οι αχυράνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τις πιο προβεβλημένες μειοδοτικές θέσεις για όλα τα εθνικά θέματα, ενώ στην Κύπρο οι ναινέκοι ανασυντάσσονται, τρίζουν τα δόντια και θέλουν να πάρουν την ρεβάνς.

No comments:

Post a Comment