Monday, May 11, 2015

ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ



ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Άγιος Επιφάνιος γεννήθηκε στα 310 στην  Παλαιστίνη από Εβραίους γονείς. Μετά τη βάπτισή του γίνεται μοναχός. Όταν έμαθε πως ο φημισμένος ασκητής Ιλαρίων ο Μέγας βρίσκεται στην Πάφο τον επισκέπτεται στη νήσο. 

Ο Άγιος τον προτρέπει να μείνει στην Κύπρο, αλλά ο Επιφάνιος αναχωρεί για τον τόπο του. Η τρικυμία όμως έφερε το καράβι στα μέρη της Κωνσταντίας. Τότε ο θρόνος της πόλεως ήταν κενός μετά την εκδημία του αρχιεπισκόπου κι ο Άγιος Πάππος, επίσκοπος Κυθραίας, κατόπιν οράματος, τον χειροτονεί Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίας. 

Ο Άγιος υπήρξε κραταιός πολέμιος των αιρέσεων της εποχής του. Για το λόγο αυτό, λαμβάνει μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο του 381 στην Κωνασταντινούπολη. Υπήρξε θαυματουργός και θεράπευσε, συν τοις άλλοις, από παράλυση των κάτω άκρων τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Μέγα. Κατείχε πέντε γλώσσες κι έγραψε πλείστα συγγράμματα, για να υπερασπιστεί τη χριστιανική πίστη. 

Λόγω της απλότητός του παρεσύρθη από το διαβόητο εχθρό του ιερού Χρυσοστόμου Θεόφιλο Αλεξανδρείας και πήγε στην Βασιλεύουσα. Διαπιστώνοντας ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως του τα είπαν, αποφάσισε να επιστρέψει στην έδρα του, αλλά καθ’ οδόν εκοιμήθη εν Κυρίω, στις 12 Μαΐου του 403. 

Ανάμεσα στα έργα του πρώτη θέση έχει ο «Αγκυρωτός». Το έργο του «Πανάριον» είναι αφιερωμένο αποκλειστικά την καταπολέμηση των αιρέσεων πού έμφανίστηκαν μέχρι την εποχή του. Στους τρεις τόμους του βιβλιου αυτού καταπολεμά 80 συνολικά αιρέσεις. 

Ο Άγιος πολεμά τις αιρέσεις διότι γνωρίζει ότι στερούν από τον άνθρωπο τη σωτηρία. Αν ζούσε σήμερα θα πολεμούσε αναμφιβόλως με όλη του τη δύναμη τον οικουμενισμό, πού λυμαίνεται την Εκκλησία του Χριστού κι εξισώνει την κακοδοξία με την ορθοδοξία στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης αγάπης, περιφρονώντας την αλήθεια της πίστεως για την οποία αγωνίστηκαν με τόσο σθένος οι Άγιοι της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment