Monday, May 4, 2015

1150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ



1150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
======

Η εν Βουλγαρία Εκκλησία του Χριστού «αγάλλεται και χαίρει» διότι συμπληρώθηκαν 1150 χρόνια από τον ευαγγελισμό της χώρας. Μαζί της «συγχαίρουν» όλοι οι ανά την υφήλιον ευσεβείς και ορθόδοξοι χριστιανοί. 

Φέτος ενθυμούμεθα ότι στα 865 μ.Χ., επί βασιλείας του αυτοκράτορος Μιχαήλ Γ΄ και ηγεμόνος της Βουλγαρίας του Βόριδος η πίστη του Χριστού εισήλθε στην παγανιστική χώρα. Ο ιερός Φώτιος πρωτοστάτησε στην προσπάθεια. Έστειλε επισκόπους κι άλλους κληρικούς να βαπτίσουν τους Βουλγάρους και να τους στηρίξουν στην πίστη και όταν οι Φράγκοι εισέβαλαν στη Βουλγαρία, μεταφέροντας τις αιρέσεις τους  στάθηκε επί των επάλξεων πολεμώντας τους με μοναδικό όπλο την αλήθεια. 

Επίσης όταν οι Γερμανοί εξεδίωξαν τους μαθητές των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τη Μοραβία, οι Βούλγαροι τους δέχθηκαν με ανοικτές αγκάλες, υιοθετώντας, πρώτοι αυτοί, το κυριλλικό αλφάβητο. Η πίστη ρίζωσε στο βουλγαρικό λαό, που ανέδειξε Αγίους με διασημότερο τον Άγιο  Ιωάννη της Ρίλας, το καύχημα της Βουλγαρίας. Όταν το βουλγαρικό έθνος υποδουλώθηκε στους Τούρκους δεν λύγισαν, ούτε πρόδωσαν την Ορθοδοξία, αλλά τουναντίον ανέδειξαν πλήθος Νεομάρτυρες. Η μεγάλη πληγή του βουλγαρικού σχίσματος που ταλάνισε την Ορθοδοξία έκλεισε στα 1946 και από τότε η εν Βουλγαρία Εκκλησία προχώρησε, παρά την επελθούσα λαίλαπα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Όταν το ολοκληρωτικό καθεστώς γκρεμίστηκε, η πίστη προχώρησε κι αριθμητικά και προ πάντων ποιοτικά. Το πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι μια από τις παραδοσιακότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες (δεν συμμετέχει στο ΠΣΕ ούτε λαμβανει μέρος στο διάλογο με τους Παπικούς) και κρατά την πίστη χωρίς εκπτώσεις και άλλες στρεβλώσεις. 

Ο πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος προέστη πανηγυρικής λειτουργίας στην πόλη Πλίσκα, συμπαραστατουμενος από πλειάδα επισκόπων, εκπροσωπούντων άπασαν την Ορθοδοξία. Στούς εν Βουλγαρία αδελφούς μας απευθύνουμε θερμή έκκληση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και στη μέλλουσα Μεγάλη Σύνοδο. Οι Άγιοι της Χώρας, από τον πρίγκηπα Ενραβότα, που σφάχτηκε σαν το πασχαλινό αρνί από τους παγανιστές συμπαστριώτες του, μέχρι τον Άγιο  Αγγελάριο, τον Άγιο Ναούμ, τον Άγιο Κλήμεντα,τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλας κι όλους τους Νεομάρτυρες αυτό απαιτούν. Το αναμένουν επίσης οι απανταχού της γης Ορθόδοξοι.

No comments:

Post a Comment