Monday, April 13, 2015

ΑΣΕΒΗΣ ΕΜΜΟΝΗ ΝΑ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΑΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΑΣΕΒΗΣ ΕΜΜΟΝΗ ΝΑ ΕΚΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΨΑΛΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από καιρό έχουμε επισημάνει ότι, στην Εκκλησία της Αμερικής, γίνεται συστηματική προσπάθεια άλωσης του αναλόγιου από γυναίκες με την πλήρη ευλογία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Αποκλείεται να μη γνωρίζει ο Σεβασμιότατος τι συμβαίνει σε ορισμένες κοινότητες στις οποίες διακονούν μάλιστα στενοί συνεργάτες του και οπωσδήποτε είναι αδύνατο να αγνοεί τι συμβαίνει στον καθεδρικό ναό.

Δεν φτάνει που οι φραγκοχορωδίες -που αποτελούνται κυρίως από γυναίκες- τραγουδούν άριες κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, τώρα οι γυναίκες άρχισαν να εκτοπίζουν συστηματικά και τους ψάλτες από το αναλόγιο.

Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το θέμα ο Σεβασμιότατος φέρει, αν όχι ακέραιη, τουλάχιστον την κύρια ευθύνη. Ένα απλό νεύμα του θα έφτανε, ένας απλός λόγος του θα ήταν υπεραρκετός για να σταματήσουν αυτές οι νεωτεριστικές ασχημίες.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι ο Σεβασμιότατος, όχι μόνον δεν κάνει τίποτα για να τις σταματήσει, αλλά ότι και τις ευλογεί δι' αμφοτέρων των χειρών.

Το θέμα αυτό ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να το αναλύσω πιο διεξοδικά. Θα επιχειρήσω να το δω μάλιστα μέσα στα πλαίσια της λανθασμένης εντύπωσης ότι ο Σεβασμιότατος δείχνει σπουδή για ορισμένα απαράδεκτα θέματα -λ.χ. για τη συμμετοχή του στις οικουμενιστικές ασχημίες στο Φανάρι κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου- απλά και μόνον διότι αυτή είναι η εντολή του Παναγιότατου. Όσοι προβαίνουν σ’ αυτόν τον ισχυρισμό έχουν περιορισμένη αντίληψη των πραγμάτων. Όπως λένε οι Αμερικανοί: Τhey are right, but they are wrong! 

Ορίστε! Στο συγκεκριμένο θέμα λ.χ. στο οποίο αναφερόμαστε ο Πατριάρχης δύο φορές μας εξήγησε -και μάλιστα σε αυστηρό τόνο- ότι πρέπει να ψάλλουν Βυζαντινοί ψάλτες στους ναούς μας και όχι φραγκοχορωδίες. Γιατί δεν του κάνουμε υπακοή; Και γιατί μάλιστα αυτή η ασχημία συμβαίνει σε κοινότητες που διακονούν στενοί συνεργάτες του Σεβασμιότατου; 

Παρόλη τη φοβερή λειψανδρία που υπάρχει στον Οικουμενικό Θρόνο στον καθεδρικο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι πλησιάζει ποτέ το αναλόγιο γυναίκα; Προφανώς όχι! Επομένως για ποιο λόγο συμβαίνει αυτός ο δυτικότροπος νεωτερισμός στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας -και όχι μόνον- της Εκκλησίας της Αμερικής, που δεν υπάρχει καμιά λειψανδρία; Απλούστατα επειδή αυτή η επιλογή, αν δεν εκπορεύεται εξ υπαρχής από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, λαμβάνει οπωσδήποτε σάρκα και οστά με την πλήρη ευλογία του.

Αλλά αυτά ας τα αφήσουμε για διεξοδική ανάλυση σε μελλοντικό άρθρο.

Για την ώρα ας περιοριστούμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη πικρία μας επειδή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν κατά τη διάρκεια του Αγίου Ευχελαίου διάβασαν γυναίκες τα τρία από τα επτά Αποστολικά αναγνώσματα, ενώ οι ψάλτες του ναού διακονούσαν στο αναλόγιο. Τη συγκεκριμένη μάλιστα ημέρα υπήρχαν στο ναό τέσσερις ιεροσπουδαστές από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, που παρεπιδημούν αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να διαβάσουν τα αναγνώσματα. 

Και όμως! Φιμώθηκαν και οι ψάλτες και οι ιεροσπουδαστές για να επιδειχθεί η ασεβής εμμονή να εκτοπίζουν γυναίκες τους ψάλτες από το αναλόγιο, ενώ είναι σαφής η Παράδοση της Εκκλησίας όπως εξίσου σαφής είναι και η επιταγή των Ιερών Κανόνων για το αντίθετο.

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι ίσως πολλοί νομίζουν. Αν πίστευα ότι το πρόβλημα αφορά απλά τις οποιεσδήποτε προσωπικές εμμονές του π. Ιωάννη Βλάχου θα ήταν πολύ εύκολο να εστιάσω την κριτική μου στον ίδιο ή να καλούσα τον Σεβασμιότατο να τον ανακαλέσει σε τάξη. Δυστυχώς παρόμοια φαινόμενα γίνονταν στον καθεδρικό ναό κατά τη διάρκεια της εφημερίας ενός άλλου έμπιστου κληρικού του Σεβασμιότατου κ. Δημήτριου χωρίς να παρεμβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος για να σταματήσει τις ασχημίες.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι αυτά τα έκτροπα δεν γίνονταν κατά τη διάρκεια του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου όταν εφημέριος του καθεδρικού ναού για δεκαετίες ήταν ο π. Στεφανόπουλος.

Ερωτούμε πρωτίστως τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον π. Ιωάννη Βλάχο, αλλά και κάθε άλλο που είναι άμεσα ή έμμεσα συνυπεύθυνος για την νεωτεριστική ασχημία. Δεν είναι ντροπή και αμαρτία να πολιτεύονται περισσότερο προτεστάντικα από ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος;

Σε κάθε περίπτωση προφανώς δεν έχουμε καμιά δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα θέματα αυτά. Καθηκόντως, όπου συμβαίνουν αυτού του είδους και αλλες παρεμφερείς ασχημίες, μπορούμε μόνον να τις επισημαίνουμε και να τονίζουμε και να αναλύουμε για ποιο λόγο είναι απαράδεκτες.

No comments:

Post a Comment