Thursday, April 2, 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ  ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ, ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Έθεσα ένα πολύ σοβαρό προβληματισμό για τις μεικτές κατασκηνώσεις, ο οποίος όμως εκφράζει την αγωνία πολλών. Ο αρμόδιος δεν είμαι εγώ για τούτο το θέμα, ούτε φυσικά οι διαφωνούντες με το σχετικό άρθρο μου, αλλά πιστεύω ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Επειδή έχω εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα που επιδεικνύει σε τέτοια θέματα, πιστεύω αν  επιληφθεί του θέματος, θα βρει σίγουρα τη λύση του. 

Το κείμενο γράφηκε χωρίς καμιά αναφορά σε πρόσωπα. Ο σκοπός ήταν προβληματίσει και όχι να ψέξει. Οι μεικτές κατασκηνώσεις λειτουργούν στην Κύπρο σε διάφορα επίπεδα. Στην Κύπρο κάποιοι εφαρμόζουν το είδος αυτό και κάποιοι προβληματίζονται για την εφαρμογή του.

Ποιος αμφιβάλλει όμως για τη μεγάλη επικινδυνότητα των μεικτών κατασκηνώσεων και μάλιστα σε επίπεδο λυκειακών τάξεων; Οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις κατασκηνώσεις και δη στις Εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Είναι λοιπόν φρονιμότερο να γίνεται δεύτερη σκέψη, όταν πρόκειται να επιλεγεί το είδος της μεικτής κατασκήνωσης, καθότι καραδοκούν σοβαροί κίνδυνοι, ιδιαιτέρως μάλιστα σε κατασκηνώσεις με παιδιά του Λυκείου.

Το άρθρο τούτο γράφηκε για προβληματισμό, αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι κάποιοι πιθανόν να κάνουν σκέψεις για εφαρμογή των μεικτών κατασκηνώσεων. Δεν ανέφερα έκτροπα, αλλά τον τρόπο που θα ακολουθήσει κάποιος για να διαπιστώσει τυχόν δυσάρεστα. Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας μεικτής κατασκήνωσης, δεν πρέπει να εξαντλείται πάντα με απλές ερωτήσεις, στους ολίγους που εποπτεύουν την κατασκήνωση.  Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και πρέπει να εκζητείται η αλήθεια.

Όσο αφορά τους διαδικτυακούς και άλλους σχολιαστές, επειδή το θέμα δεν είναι ζήτημα αντπαλότητας, είναι χρήσιμη η επώνυμη κειμενική απάντηση και όχι οι ανώνυμοι μειωτικοί σχολιασμοί. Έθεσα ένα πολύ σοβαρό προβληματισμό ή μάλλον κατέγραψα με δικά μου λόγια την αγωνία πολλών για τούτο το κατασκηνωτικό είδος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η σοβαρότητα του θέματος, επιβάλλει την ανάγκη να επιληφθεί ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, του τόσο σοβαρού θέματος. 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το χάρισμα της ευθύτητας που διακρίνει τον Αρχιεπίσκοπο, θα είναι πιστεύω αρωγός στην ορθή απόφαση, καθότι δεν θα ρωτήσει απλά, αλλά θα εκζητήσει να μάθει την αλήθεια.  Όποια και να είναι, θα καθησυχάσει πάντως τους προβληματισμούς μας.

2 comments:

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΘΛΙΒΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΣΕ ΜΕΙΚΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

    ReplyDelete
  2. Φοβερές οι καταγγελίες σου κ. Παντελή. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του πια.

    ReplyDelete