Thursday, April 23, 2015

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΧΙ



Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΧΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, άρθρο του κ. Ν. Χειλαδάκη στο ιστολόγιό του, τα ακόλουθα για τη γενοκτονία των Αρμενίων:

“Στις 15 Μαρτίου 1921, λίγα χρόνια μετά την μεγάλη γενοκτονία των Αρμενίων, λίγο πριν από την μεσημέρι, ο Αρμένιος πατριώτης Soghomon Tehlirian ύστερα από συστηματική παρακολούθηση δέκα ημερών έκρινε πως έφτασε η κατάλληλη στιγμή να εκτελέσει το σχέδιο του. Στην οδό Χίντεμπουργκ, σε ένα προάστιο του Βερολίνου κάνει ανύποπτος την συνηθισμένη του βόλτα ντυμένος ευρωπαϊκά και ακολουθούμενος σε απόσταση μερικών μέτρων κατά τα μουσουλμανικά έθιμα από την σύζυγο του, ο οργανωτής του φρικιαστικότερου εγκλήματος στην ιστορία της εξόντωσης των 1.500.000 Αρμενίων, ο άλλοτε υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, Talat Pascha.

Ο Τεχλιριάν ξεκίνησε από το απέναντι πεζοδρόμιο, διασταυρώνεται με τον Ταλαάτ, τον προσπερνάει και επιβραδύνει το βήμα του. Ξαφνικά γυρίζει πίσω και τον κοιτάζει κατάματα. Το βλέμμα του ήταν ο πόνος μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Τεχλιριάν ήταν ήσυχος και η συνείδηση του ήταν ήρεμη. Ο Ταλαάτ έδειξε πως κατάλαβε κάτι, τα βλέφαρα του, όπως διηγήθηκε αργότερα ο εκτελεστής του, τρεμόπαιξαν. Θέλησε να λοξοδρομήσει για να αποφύγει τον άγνωστο διαβάτη, αλλά δεν πρόλαβε. Ο Τεχλιριάν έβγαλε το περίστροφο του και με μια αστραπιαία κίνηση το σήκωσε στο ύψος του κεφαλιού του γιγαντόσωμου Ταλαάτ. Μια σφαίρα ήτα αρκετή. Ο Ταλαάτ βρέθηκε ξαπλωμένος καταγής. Η γυναίκα του έπεσε λιπόθυμη ενώ ο κόσμος ξεπετάχτηκε στα μπαλκόνια και από τα παράθυρα φωνάζοντας, «πιάστε τον πιάστε τον». Ο Τεχλιριάν έτρεξε να εξαφανιστεί αλλά κάποιος που έρχονταν από την αντίθετη κατεύθυνση κατάφερε να τον συλλάβει.

Στην δίκη που έγινε και η οποία συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρων, ο Τεχλιριάν απολογούμενος απέρριψε την κατηγορία που του αποδίδονταν με την φράση: «Σκότωσα μα δεν είμαι δολοφόνος». Το δικαστήριο, μετά από μια δραματική δίκη υιοθετώντας καθώς φαίνεται την άποψη του τον αθώωσε. Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από την διεθνή κοινή γνώμη και θεωρήθηκε σαν μια πρώτη δικαίωση του τότε κόσμου απέναντι στο ανοσιούργημα της αρμένικης γενοκτονίας του 1915-16.

Η ίδια τύχη περίμενε και άλλους πρωτεργάτες του αρμένικου πογκρόμ. Στις 6 Δεκεμβρίου 1921, ο Arsavir Sirakian εκτελεί στην Ρώμη τον Sayid Halim . Οι Misak Torlakian, Aram Perganian, Stepan Tsagıkıan και Bedros Derbogosıan, όλοι τους μέλη όπως και ο προηγούμενος της πατριωτικής οργάνωσης, «Ντασνάκ», ανακαλύπτουν και εκτελούν τους πρωτεργάτες γης γενοκτονίας, Bahaeddin Sakır, Kemal Pascha και Ember Pascha.

Μερικές δεκαετίες αργότερα, την δεκαετία του εβδομήντα, όταν το αρμενικό έθνος είχε αρχίσει να συνέρχεται από την μεγάλη γενοκτονία του, η οργάνωση ASALA έμελε να ξεσηκώσει όλο τον κόσμο με τις αλλεπάλληλες εκτελέσεις Τούρκων διπλωματών εκδικουμένη στο μέτρο της ηθικής δικαιοσύνης τις αμέτρητες σφαγές των άρχων του εικοστού αιώνα. Το πρόβλημα όμως της απόδοσης της δικαιοσύνης πολλές δεκαετίες μετά τις γενοκτονίες ακόμα δεν έχει λυθεί.”

Ήδη η Αρμενική γενοκτονία αναγνωρίζεται διεθνώς. Οι Αρμένιοι πατριώτες πήραν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους αφού γνώριζαν ότι η Τουρκία έχει τόση σχέση με τη δικαιοσύνη όση ο κάκτος με το πούπουλο.

Το αποτέλεσμα; Η προσπάθειά τους καρποφορεί παγκόσμια και η αναγνώριση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο διεθνώς.

Οι αλλεπάλληλες Ελληνικές γενοκτoνίες, όμως, από τα αιμοδιψή χέρια των Τούρκων ούτε εκδίκηση βρήκαν ούτε αναγνώριση.

Δυστυχώς! Το έθνος των Ελλήνων έχει καταντήσει ένα έθνος προσκυνημένων ραγιάδων που δεν επιζητεί τίποτε άλλο παρά να εξασφαλίζει παροχές.

Το αποτέλεσμα; Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας του Πόντου και η Αγία Σοφία της Βιθυνίας μετετράπηκαν σε τεμένη, ενώ τον ίδιο άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζει και η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι συναλλάσσονται με τα κατεχόμενα και συνομιλούν με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ Ιούδες πρόσφυγες πωλούν αντί πινακίου φακής την περιουσία τους στους Τούρκους εισβολείς χωρίς να υφίστανται καμία συνέπεια.

Στη Θράκη μόνον ένα θαύμα θα αποτρέψει τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας ιδιαίτερα τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, ενώ όλοι ανεξαίρετα οι Έλληνες πολιτικοί προωθούν την επαίσχυντη ελληνοτουρκική φιλία.

Οι Αρμένιοι, όμως, δεν συμβιβάστηκαν με τις γενοκτονίες πήραν -όπου χρειάστηκε- τη δικαιοσύνη με τα χέρια τους και κατόρθωσαν να αναγνωριστεί σε μεγάλο βαθμό η γενοκτονία τους διεθνώς. 

No comments:

Post a Comment