Saturday, April 4, 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ



ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
====

Κατά τον Εσπερινό της Κυριακής των Βαΐων το πρώτο στιχηρό μας μεταφέρει σε άλλες, παλιές  εποχές. Το Σάββατο του Λαζάρου επέστρεφαν οι μοναχοί από την έρημο, όπου είχαν διέλθει κατά μόνας τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, στα μοναστήρια τους. Γι’ αυτό έψαλλαν: «Την σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγεν και πάντες αίροντες τον σταυρόν σου λέγομεν. Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, Ωσαννά εν τοις υψίστοις». Όμως αυτό αποτελεί γεγονός που αναφέρεται στο παρελθόν, σε εποχές ακμής του αρχαίου μοναχισμού. Ένα τμήμα του ανωτέρω ύμνου έχει ισχύ και τώρα: «Και πάντες αίροντες τον σταυρόν σου». Με απλά λόγια δεν αναφέρεται μόνο στη σύναξη των μοναχών στη μονή τους, αλλά επεκτείνεται χρονικά και ποιοτικά σε όλους τους χριστιανούς. 

Οι σημερινοί  χριστιανοί δεν αποτελούμε εξαίρεση. Τι λέγει ο Σωτήρας στο Ευαγγέλιο; «Όστις θέλεις οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι». Πράγματι, αντί να παρακολουθούμε σαν θεατές τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μπροστά μας με την Είσοδο του Χριστού στην Αγία Πόλη, μας προτρέπει ο υμνογράφος να σηκώσουμε ο καθένας το δικό του σταυρό. 

Όλοι μας σηκώνουμε σταυρό. Όποιος δεν καταλαβαίνει το νόημα του σταυρού και τον σηκώνει με μεμψιμοιρία, γκρίνια και με μίζερη διάθεση, από τη μια υποφέρει χωρίς ελπίδα και από την άλλη  χάνει τον κόπο του. Ο Χριστός μιλά για τη «στενή πύλη» και «τεθλιμμένη οδό»; Αυτή τη στιγμή μούρχεται στο νου η μάνα με το παιδί με ειδικές ανάγκες, που στέκεται δίπλα του μια ζωή, μέρα-νύκτα με το  χαμόγελο στα χείλη, χωρίς να βαρυγκομά, με το: -Δόξα σοι ο Θεός, στα χείλη. Αυτή καταλαβαίνει το νόημα του σταυρού, αυτή μπορεί να νιώσει εμπειρικά το «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». 

Η σύζυγος, της οποίας ο άντρας είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα για δεκαετίες, χωρίς οι γιατροί να του δίνουν καμία ελπίδα βελτίωσης, που σηκώνει το σταυρό της, με όλα τα οικογενειακά βάρη στην πλάτη της, αντιλαμβάνεται πλήρως  τι πάει να πει  αυτό το πράγμα. 

Ο σύζυγος που στέκεται αταλάντευτα δίπλα στη σύζυγό του, που αντιμετωπίζει ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα, όταν οι γονείς της στεκονται μακρυά, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν, ενώ τα παιδιά τους του γυρίζουν την πλάτη, δεν είναι βαρύ σταυρό που σηκώνει με επιτυχία; 

Οι πιο πάνω νιώθουν τι πάει να πει σταυρός. Ας δίνει στους πιο πάνω, την ανάλογη δύναμη ο Κύριος, που μπαίνει στην Αγία Πόλη με τελικό στόχο το σταυρό.

No comments:

Post a Comment