Monday, April 13, 2015

ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΕΡΑΡΧΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΥΡΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ;



ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΙΕΡΑΡΧΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΥΡΟΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ;



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====



Διάβασα το άρθρο που έγραψε ο κ. Σωτήρης Τζούμας, στο ιστολόγιό του “Εξάψαλμος”, για τον μ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο και μένω με την απορία για το λόγο που τον οδήγησε να συντάξει το άρθρο.

Σκόπευε να υμνήσει ή να καταρρακώσει το κύρος του αοίδιμου ιεράρχη; Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, επειδή είναι μεν διακηρυγμένη του πρόθεση στο άρθρο να επαινέσει τον μεταστάντα, αλλά η αναφορά του γέμει από λεπτομέρειες που οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα.

Δύσκολο να ξέρουμε τι επιδιώκει με το άρθρο του ο κ. Τζούμας.

Το σίγουρο είναι ότι ο μ. Ιεράρχης ούτε που έκρυβε τις προτεσταντίζουσες θέσεις του για τα λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας και την απέχθεια του για διάφορες εκδηλώσεις της λαικής ευσέβειας.

Ούτε που έβαζε τον εαυτό του στον κόπο να κρύψει το απόλυτα εκκοσμικευμένο του ήθος.

Ούτε που δικαιολόγησε ποτέ τις παλινωδίες του με το εκάστοτε διαφθαρμένο εκκλησιαστικό καθεστώς στο οποίο όφειλε την ανέλιξή του.

Αλίμονον αν προβάλλουμε ιεράρχες όπως τον κυρό Θεόκλητο Σετάκη ως πρότυπο ιεράρχη.

Πρότυπο ιεράρχη ήταν ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος Λουκάς της Κριμαίας, ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβτς, ο Χαλκίδος Νικόλαος, ο Κυθήρων Μελέτιος, ο Σιατίστης Αντώνιος, ο Ύδρας Ιερόθεος κτλ.. Όχι οι εκκοσμικευμένοι ιεράρχες που προκαλούν ταραχή και σύγχυση στη συνείδηση των πιστών με το εκκοσμικευμένο τους φρόνημα και με τις αντιπαραδοσιακές ή και αιρετίζουσες θέσεις τους. Πρέπει να προβάλλουμε τους ιεράρχες που είναι ζώσες εικόνες του Χριστού, τους ασκητικούς επίσκοπους, τους νηστευτές, τους αφιλάργυρους, τους αδιάβλητους, αυτούς που έχουν ρόζους στα γόνατα και στα χέρια από τις προσευχές και τις γονυκλισίες και όχι τους αλιβάνιστους managers και όσους κοσμούνται με κοσμικές αρετές χωρίς πνεύμα Χριστού.

No comments:

Post a Comment