Tuesday, April 7, 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Μανχάταν για την Ακολουθία του Νυμφίου τη Μεγάλη Δευτέρα.

Χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός, ο οποίος έκανε και στις δύο γλώσσες ωραίο και πνευματικό κήρυγμα.

Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι μια από τις πέντε ζεστές ορθόδοξες φωλιές που λειτουργούν στο κέντρο του Μανχάταν.

Το εκκλησίασμα ήταν σχετικά λίγο -περίπου 50 πιστοί- από τους οποίους, όμως, οι 40 τουλάχιστον ήταν κάτω των τριάντα ετών.

Πολλά νέα παιδιά και πολλές νέες κοπέλλες μεταξύ τους ορισμένοι από τους οποίους κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.

Τις προάλλες όταν εκκλησιάστηκα στον Αγιο Γεώργιο στο Μανχάταν στην κοινοτική αίθουσα γνωρίστηκα με τρεις διδάκτορες διαφόρων επιστημών δύο από τους οποίους είναι καθηγητές πανεπιστημίων.

Αυτά τα δεδομένα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά όσους νομίζουν ότι η Εκκλησία της Αμερικής δεν πάει καλά απλά και μόνον επειδή έκλεισαν 4 ημερήσια Ελληνικά σχολεία. Γιατί δεν συνυπολογίζουν ότι ήταν σχολεία που ανήκαν σε φθίνουσες κοινότητες επειδή οι ομογενείς μετώκησαν σε άλλες αναβαθμισμένες περιοχές και έτσι κατέστη εντελώς ασύμφορη η συντήρηση των σχολείων;

Όταν εκκλησιάστηκα στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Κουίνς ο π. Γεώργιος μου είπε ότι αναλογούσαν λιγότεροι από 3 μαθητές για κάθε καθηγητή στο σχολείο του πριν κλείσει. Επομένως πώς θα μπορούσε να συνεχίσει τη λειτουργία του σαν καθημερινό σχολείο;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία της Αμερικής δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι προκάλεσε αναπόδραστα ορισμένες συνέπειες η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής.

Ας βλέπουμε, λοιπόν, τα πράγματα πιο αντικειμενικά. 

Ούτε πόσοι ομογενείς είναι μέλη των κοινοτήτων είναι απόλυτο κριτήριο του αν πάει ή αν δεν πάει η Εκκλησία μπροστά. Εδώ στην Αστόρια λ.χ. η μεγάλη πλειοψηφία των ομογενών δεν είναι μέλη της κοινότητας παρόλον ότι πολλοί από αυτούς εκκλησιάζονται τακτικά και συνδράμουν παντοιοτρόπως γενναιόδωρα το έργο της κοινότητας.

Προβλήματα στην Εκκλησία της Αμερικής υπάρχουν -και μάλιστα πολύ σοβαρά- τα οποία αφορούν τον βαθύ εκπροτεσταντισμό και την εκκοσμίκευση της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά και ελπιδόφορα στοιχεία τα οποία λειτουργούν αθόρυβα με πολύ δυναμικό τρόπο.

No comments:

Post a Comment