Wednesday, March 18, 2015

Η ΑΣΤΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ



Η ΑΣΤΟΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ, ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ,  ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ  ΤΟΥ ΜΑΤΣΗ ΚΑΙ  ΤΟΥ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

(Φράση σαφώς αντικρουόμενη στην αναφορά: «Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τουρκοκυπρίων να διαβάσουν το κοράνι»)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
======

Αυτό που σαφώς αντικρούεται με την προηγούμενη υπόδειξη, του Μητροπολίτου Μόρφου, στην συνέντευξη που μας λύπησε ότι «Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τουρκοκυπρίων να διαβάσουν το κοράνι», είναι η αναφορά σε άλλη συνέντευξή του (που τιτλοφορείται Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος), όπου αναφέρονται τα εξής: «Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι αντιστασιακοί από όλους μας σήμερα στην Κύπρο; Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Οι πιο μεγάλοι ήρωες αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και ο παπά -Ζαχαρίας του Αποστόλου Αντρέα. Αυτοί είναι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου».

Είναι γνωστό ότι εκείνο για το οποίο αντέδρασαν οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, ήταν η διδασκαλία του ανίερου κορανίου στα σχολεία τους. Παρενθετικά να πούμε ότι το πιθανότερο είναι η αντίδραση τους αυτή, να μην αφορμάται από το ότι έχουν αντιληφθεί τις πλάνες του κορανίου, όσο και την υπαγορευόμενη  από αυτό βία, αλλά από το “άθρησκο” των μαρξιστικών ιδεολογικών καταβολών των περισσοτέρων από αυτούς.

Εξάλλου είναι γνωστό ποιοι κατά πλειοψηφία απαρτίζουν την Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”. Μην ξεχνούμε και τις θέσεις αρκετών μαρξιστών μελών εκ των Ε/κ  που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα αυτή σε θέματα Πίστεως. Η αναφορά της δημοσιογράφου  ότι «η Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την εξέλιξη (εννοεί το θέμα για το κοράνι), διότι θεωρεί ότι προτάσσεται το θρησκευτικό ζήτημα και τονίζονται αυτά που χωρίζουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου, παρά αυτά που τις ενώνουν», είναι ενδεικτική των κριτηρίων της στάσης τους αυτής.

Δεν είναι σωστό να θεωρούμε τους Τουρκοκυπρίους δασκάλους, διαδόχους του Μάτση και του Αυξεντίου. Τώρα που πλησιάζει και η 1η Απριλίου, η επέτειος του Απελευθερωτικού και Ενωτικού αγώνα των Κυπρίων, ας αποσύρουν οι αναρτήσαντες τη συνέντευξη και την άστοχη αναφορά περί Τουρκοκυπρίων  δασκάλων, διαδόχων του Μάτση και του Αυξεντίου.

Η αναφορά του Μητροπολίτου Μόρφου, «Το ζήτημα είναι να διακινδινεύεις τη ζωή σου. Αυτό σημαίνει ηρωισμός για να ζήσουν οι άλλοι ελεύθεροι», για δικαιολόγηση του άστοχου αυτού χαρακτηρισμού, περί διαδόχων του Μάτση και του Αυξεντίου, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Γιατί έτσι λησμονούμε τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Αυτό το «για να ζήσουν οι άλλοι ελεύθεροι», εξυπονοεί λευτεριά και όχι την επίπλαστη επανένωση που επαγγέλλεται η Πλατφόρμα, που στην ολότητά της δακρύει ακόμα για τη “χαμένη” ευκαιρία του χαμένου σχεδίου Ανάν.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ηρωικά αυτά παιδιά, ο Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού, οι Έλληνες της Κύπρου και όχι Ελληνόφωνοι, (όπως αρέσκονται ανιστόρητα να καλούνται, από κάποια Ακελικά βουλευτικά χείλη, που στήριξαν τέτοιου είδους “επανένωση”), είναι για μας οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου και όχι οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Δεν είναι σωστό καλούνται οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι, διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου, των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την Λευτεριά και Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

Είναι πολύ λυπηρό επίσης το γεγονός της εμμονής αυτών που ανάρτησαν τη συνέντευξη, με τις απαράδεκτες υποδείξεις για το ανίερο και  βλάσφημο κοράνι, για μη απόσυρση της από την Ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου. Δεν είναι σωστό να παραμένει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, συνέντευξη όπου αναφέρονται τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις. Είναι πιστεύω επιβεβλημένη όχι μόνο η απόσυρση της από την Ιστοσελίδα της Μητρόπολης Μόρφου, αλλά και η απαραίτητη ανασκευή της (όχι δικαιολόγησή της).

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επιμονή να γράφομε αφορμάται από το γεγονός ότι μια συνέντευξη με άστοχες υποδείξεις, αναπαράγεται διαδικτυακά καθημερινώς και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να ανασκευάσομε. Γιατί ένας ανύποπτος που θα θελήσει να διαβάσει τη συνέντευξη με τον “εντυπωσιακό” τίτλο «Πριν και μετά τη μεγάλη έκρηξη…», να διαβάσει τέτοιες υποδείξεις; Ο στόχος του κειμένου, που με πολλή λύπη γράφηκε,  δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο κανενός, αλλά να προλάβει τους ανύποπτους αναγνώστες. Παρακαλούμε για μια ακόμα μια φορά τους αναρτήσαντες να την αποσύρουν, μαζί με όσα άλλα άστοχα υπάρχουν και στη συνέντευξη που τιτλοφορείται “Πλησιάζει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος”.

No comments:

Post a Comment