Tuesday, March 3, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ- ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΩΝ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ
_____

Ερμηνεία Εκκλησιαστικών Αναγνωσμάτων, Υπό επισκόπου Ιερεμίου, Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ερμηνεία των ψαλμών του Εξαψάλμου (Ψαλμ. 3, 37, 62, 87, 102, 242), Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Μάιος 2012, σσ. 112.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πρόκειται για ερμηνευτική απόδοση σε κηρυγματική μορφή των Ψαλμών του Εξαψάλμου.

Ο Σεβ. Γόρτυνος κ. Ιερεμίας είναι ιεράρχης που κατηχεί συστηματικά τον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεως του για όλα τα θέματα της πίστης μας και μάλιστα για θέματα που αφορούν τον Οικουμενισμό, την εκκοσμίκευση και τους νεωτερισμούς.

Ο Σεβ. με τον πρόλογό του στο σύντομο αυτό  βιβλίο ξεκαθαρίζει ορισμένα πράγματα και καταθέτει την αντίθεση του αναφορικά με τον Νεοβαρλααμισμό, δηλαδή την προσπάθεια να προσεγγίζουμε τη λατρεία της Εκκλησίας μας νοησιαρχικά.

Ο Σεβ. Γόρτυνος, ενώ, αντιτίθεται σαφώς στον Νεοβαρλααμισμό αναγνωρίζει τη σημασία της ερμηνευτικής απόδοσης των κειμένων της λατρείας. Γι’ αυτό και επιδόθηκε σ' αυτό το έργο -με παρότρυνση του μ. Καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειου Βέλλα.

Διαπίστωσε ότι οι πιστοί άκουαν με ειλικρινές  ενδιαφέρον την ερμηνευτική των Ψαλμών και τώρα άρχισε να εκδίδει επιλεκτικά το έργο αυτό. Η ανάλυση που κάνει των ψαλμών του Εξάψαλμου είναι μεγάλου ενδιαφέροντος και γεννά αγάπη στον αναγνώστη για τους Ψαλμούς και έφεση να μάθει περισσότερα για τα μοναδικής λογοτεχνικής, θεολογικής και σωτηριολογικής αξίας αυτά ποιητικά κείμενα.

2 comments:

  1. Μπορείτε να μας πείτε εκδοτικό οίκο παρακαλώ;
    Σας ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  2. Η μητροπολη Γόρτυνος μπορει να σας κατατοπισει.

    ReplyDelete