Monday, March 16, 2015

ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, Ο ΦΩΤΙΣΤΗΣ ΣΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ


ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ, Ο ΦΩΤΙΣΤΗΣ ΣΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Άγιος Πατρίκιος είδε το φως του ήλιου στη Βρεταννία, γύρω στα 380 μ.Χ. στο δυτικό μέρος της Χώρας. Στα 16 του χρόνια πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία. Πουλήθηκε σκλάβος και παρέμεινε στη Νήσο για μια εξαετία κατά τη διάρκεια της οποίας έμαθε την κελτική γλώσσα. Κατάφερε στα 402 να αποδράσει από το Νησί. Επέστρεψε πάλι στη Βρεταννία. Εκεί του παρουσιάστηκε σε όραμα κάποιος άντρας που φαινόταν να έρχεται από την Ιρλανδία, ο οποίος τον προέτρεψε να επιστρέψει στη Νήσο και να τους κηρύξει το Ευαγγέλιο. 

Στολισμένος με τη χάρη της αρχιερωσύνης, φτάνει στα 432 στην Ιρλανδία.  Άρχισε ο Άγιος με ενθουσιασμό το έργο του, που προχωρούσε, παρά τα εμπόδια. Κινδύνευε κυρίως από τους ιερείς των ειδώλων, τους λεγόμενους δρυίδες, που αρχολούνταν και με τη μαγεία. Με την προσευχή του στον αληθινό Θεό εξουδετέρωνε τις παγίδες τους. Κατηχούσε και βάπτιζε τον κελτικό λαό. Χρησιμοποιούσε το τριφύλι για να βοηθήσει τους Ιρλανδούς να συλλάβουν την Αγία Τριάδα. Όπου πήγαινε χειροτονούσε ιερείς και έκτιζε εκκλησίες και μοναστήρια. Βάπτισε συνολικά 120 χιλιάδες άτομα κι έκτισε 300 εκκλησίες. Με την παρουσία του Αγίου, αλλά και των συνεχιστών του έργου του, το πρώην ειδωλολατρικό νησί γέμισε με μοναστήρια και έδωσε πλείστους πνευματικούς καρπούς. Μέχρι σήμερα οι παράξενοι πέτρινοι στρογγυλοί πύργοι των ιρλανδικών μοναστηριών, που έχουν ύψος μέχρι και 30 μέτρα, μας βοηθούν να καταλάβουμε την ακμή του μοναχισμού στη χώρα αυτή, που κράτησε ανόθευτο το ευαγγελικό μήνυμα μέχρι και το 12ο αιώνα. 

Στα 1169 οι Νορμανδοί, που είχαν εισβάλει από το 1066 την Αγγλία και κατάστρεψαν την αγγλική ορθοδοξία επιβάλλοντας τον Παπισμό, εισέβαλαν στη Νήσο. Η κατάκτηση ήταν διπλή. Η παπική εντολή ήταν σαφής: «Αλλαγή στην πίστη και τα ήθη του ιρλανδικού λαού». Η ιρλανδική Ορθοδοξία, που υφίστατο από την εποχή του Αγίου Πατρικίου είχε την ίδα τύχη με το αρχέγονο αγγλικό χριστιανισμό: υποτάχθηκε στην Παπική αίρεση. Οι Ιρλανδοί χάσανε και την πίστη άλλά και τη γλώσσα τους. Σήμερα μιλάνε αγγλικά και είναι υποταγμένοι στον εκπεσόντα Παπισμό.

No comments:

Post a Comment