Monday, March 16, 2015

ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ


ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με βαθύτατη θλίψη διαπιστώσαμε ότι, αντί, όπως ελπίζαμε, να καταργήσουν την φραγκοχορωδία του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, προσέλαβαν νέα διευθύντρια της χορωδίας την κυρία Evey Simon. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ορθόδοξη ή για ετερόδοξη κυρία επειδή δυστυχώς -στο παρελθόν τουλάχιστον- μέλη της φραγκοχορωδίας διετέλεσαν και ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι!!!

Πριν ορισμένα χρόνια ο όμιλος των Ελλήνων φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου Κολούμπια προσκάλεσε τον Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριο.

Μετά το πέρας της θαυμάσιας ομιλίας του Σεβ. Αμερικής μια κυρία σηκώθηκε να κάνει ερώτηση και αυτοσυστήθηκε ως Αγγλικανή (επισκοπελιανή) και ως μέλος της φραγκοχορωδίας της Αγίας Τριάδας!!!

Ο μεν Αρχιεπίσκοπος -for obvious reasons- δεν σχολίασε το γεγονός, αλλά όπως διαπίστωσα αργότερα ο κ. Καλμούκος κατήγγειλε ότι στη φραγκοχορωδία υπηρετούν, όχι μόνον ετερόδοξοι αλλά και αλλόθρησκοι.

Αφού οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού δεν είχαν -ως όφειλαν- τη συναίσθηση του χρέους να καταργήσουν την φραγκοχορωδία, ελπίζουμε τουλάχιστον ότι είναι ορθόδοξη η νέα χοράρχης του καθεδρικού ναού. 

Περιττόν φυσικά να αναφέρουμε ότι, ακόμη και αν τυχόν διαπιστωθεί ότι είναι ορθόδοξη, δεν σημαίνει ότι αίρονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι αντιρρήσεις μας για τις φραγκοχορωδίες.

Απλά δεν είναι ορθή, ούτε συμβατή με την Παράδοση της Εκκλησίας η πολυφωνική δυτική μουσική στην ορθόδοξη λατρεία επειδή δεν εκφράζει το ορθόδοξο δόγμα.

Είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού οι προσωπικές μεγάλες ευθύνες του Σεβ. Αμερικής κ. Δημήτριου για τη συνέχιση της παρουσίας δυτικής πολυφωνικής μουσικής στον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής μετά παρέλευση δεκαπενταετίας ολόκληρης από την ενθρόνιση του Σεβασμιότατου και ενώ προιστάμενος του ναού είναι πρόσωπο της απολύτου  εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Εκφράζουμε την πλήρη απογοήτευσή μας και την πιο ειλικρινή αποδοκιμασία μας για το γεγονός.

No comments:

Post a Comment