Wednesday, March 4, 2015

ΑΝΑΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ



ΑΝΑΚΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η είδηση μας προέρχεται από την τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ». Υπό τον τίτλο «810 χρόνια μετά, η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας» η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι οι τουρκικές αρχές της Τραπεζούντας του Πόντου αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην αναστήλωση και πλήρη αποκατάσταση των ανακτόρων των βυζαντινών βασιλιάδων του Πόντου, δηλαδή της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος. Αυτά δήλωσε ο δήμαρχος της Τραπεζούντος Ορχάν Γκιομουρτσιούογλου. Ήδη έγιναν οι απαλλοτριώσεις στην περιοχή Zagnos και η αρχαιολογική υπηρεσία θα  ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της. Το γεγονός αυτό ακολουθεί την αναστήλωση προ ετών της παλαίφατης Μονής της Παναγίας  Σουμελά του Πόντου. 

Η είδηση μας αναγκάζει να μεταφερθούμε στα 1204, το έτος της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους σταυροφόρους και της επακολουθήσασας καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Τότε δυο πρίγκηπες του Βυζαντίου οι Αλέξιος και Δαυίδ Κομνηνοί, εγγονοί του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού έφτασαν στην Τραπεζούντα, απ’ όπου καταγόταν η οικογένεια των Κομνηνών. Ο Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός είχε εκθρονιστεί και δολοφονηθεί στα 1185. Οι δυό πρίγκηπες, που κατάγοντας από τη μεριά της μητέρας τους από τη Γεωργία, με τη βοήθεια της βασίλισσας της Γεωργίας Θάμαρ ίδρυσαν το κράτος της Τραπεζούντος. Τα άλλα δυο ελληνικά κράτη, που ιδρύθηκαν στα ερείπια της Αυτοκρατορίας  ήταν το βασίλειο της Νίκαιας, που απελευθέρωσε στα 1261 τη Βασιλεύουσα και το δεσποτάτο της Ηπείρου. Η Αυτοκρατορία είχε σαν σύμβολο τον αετό που κοίταζε προς τη Δύση, δείγμα των στόχων της, που ήταν η επανάκτηση της βασιλίδος των πόλεων. Η Αυτοκρατορία προπάθησε τα αμέσως επόμενα χρόνια, χωρίςεπιτυχία, να απελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη. Οι βασιλιάδες της έφεραν ως το 1281 τον τίτλο «αυτοκράτωρ Ρωμαίων» κι ονομάζονταν Μεγάλοι Κομνηνοί (ή Μεγαλοκομνηνοί). Στη μεγαλύτερη της έκταση έφτανε ως τη Σινώπη, αλλά είχε υπό την κατοχή της και την Περαία, δηλαδή τμήμα της Κριμαίας στο βόρειο τμήμα της Μαύρης θάλασσας. Τελευταίος της αυτοκράτορας υπήρξε ο Δαυίδ.

Κατελήφθη από τους Οθωμανούς υπό τον Μωάμεθ Β΄ στα 1461, με αποτέλεσμα ο Αυτοκράτορας να έχει μαρτυρικό τέλος. Σχολιάζοντας το γεγονός θα παρατηρήσουμε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κάνενα άλλο στόχο παρά, μέσω του τουρισμού, να μαζέψουν λεφτά σύμφωνα με την παροιμία που λέει: «Τούρκον είδες, άσπρα θέλει κι άλλον είδες κι άλλα θέλει». Όμως έχουμε να παρατηρήσουμε ότι όλοι εκείνοι οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, που από το 1923 είναι αναγκασμένοι να κρύβουν την πίστη τους, παίρνουν μια ανάσα, μπορούν να επισκέπτονται τη Μονή της Παναγίας Σουμελά κι αποκτούν δικαίωμα στην ελπίδα. Ιδίως σήμερα, με την ύπαρξη, συν τοις άλλοις και του Διαδικτύου. Υπενθυμίζω την πρωτοβουλία της «Ενωμένης Ρωμιοσύνης» να δημοσιεύει μεταξύ άλλων στο ιστολόγιό της και Βίους Αγίων στην τουρκική γλώσσα.

No comments:

Post a Comment