Monday, March 16, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΡΧΙΜ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΤΕΡΕΛΟΥ, Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΣΑΑΚ Ο ΛΙΒΑΝΕΖΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
______

Αρχιμ. Αρσένιου Κατερέλου, Ο Γέροντας Ισαάκ ο Λιβανέζος, Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Ραδιοφωνική Συνέντευξις εις τον Ραδιοφωνικόν Σταθμόν της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 72.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πανοσ. Αρχιμ Αρσένιος Κατερέλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος, έδωσε συνέντευξη στον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρο αναφορικά με τον Γέροντά του μ. ιερομόναχο Ισαάκ τον Λιβανέζο.

Με τη συνέντευξη αυτή σκιαγραφεί την προσωπικότητα και το φρόνημα του π. Ισαάκ και τους ασκητικούς αγώνες του και την ποιμαντική του προσέγγιση στην καθοδήγηση των ψυχών.

Ο π. Αρσένιος μιλά με συγκεκριμένα παραδείγματα και καταθέτει με απλά λόγια τις θέσεις του και την αξιολόγηση του για τον μακαριστό του Γέροντα και βοηθά τον αναγνώστη του βιβλίου να δώσει μορφή στον αείμνηστο ασκητή της Καψάλας.

Άριστος και μουσικολογιότατος ψάλτης, άριστος γνώστης της Ελληνικής ο π. Ισαάκ έζησε πολλά χρόνια στην έρημο της Καψάλας και μαθήτευσε παρά τους πόδας του Οσίου Παισίου του Αγιορείτη. 

Το κελλί του λόγω της εθνικής του καταγωγής έγινε πόλος έλξεως πολλών πιστών και δη σπουδαστών της θεολογίας και άλλων επιστημών από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και αυτό που μένει κυρίως στον αναγνώστη είναι το ασκητικότατο τυπικό της Καλύβης της Αναστάσεως και η αδιάκριτη υπακοή του π. Αρσένιου και του π. Ευθύμιου στον Γέροντά τους.

Εκθύμως συνιστούμε το βιβλίο στους αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment