Thursday, March 5, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Η Αγία Γραφή, (Λαικά Υπομνήματα), Η καθολική επιστολή του Ιακώβου, Υπό επισκόπου Ιερεμίου, Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Δημητσάνα - Μεγαλόπολις, Μάρτιος 2012, σσ. 56.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το έργο προλογίζει ο Σεβ. Γόρτυνος και το σύντομο βιβλίο περιλαμβάνει το πρωτότυπο, τη μετάφραση κατά κεφάλαιο και σύντομο σχολιασμό.

Το περιεχόμενο της καθολικής επιστολής του Ιακώβου είναι πολύ γνωστό στο μέσο πιστό που εκκλησιάζεται τακτικά. Πολλοί στίχοι της επιστολής βρίσκονται στη γλώσσα του λαού μας ως ρητά της καθημερινής ζωής.

Στον πρόλογό του ο Σεβ. συγγραφέας ξεκαθαρίζει ότι αντιτίθεται στο Νεοβαρλααμισμό -τουτέστιν στη νοησιαρχική κατανόηση της Βίβλου και των λατρευτικών κειμένων της Εκκλησίας μας- πλην όμως επειδή κατανοεί τη σπουδαιότητα του ευαγγελισμού του ποιμνίου του. 

Πρωταρχικός στόχος ενός επισκόπου, σημειώνει ο Σεβασμιότατος, είναι να οδηγήσει τους πιστούς στο Λόγο του Θεού και στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του παρόντος βιβλίου. Ελπίζει, μάλιστα, ότι τελικά θα μπορέσει να κάνει εκλαικευμένης κηρυγματικής φύσεως εκδόσεις για όλα τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης.

Το ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας επειδή η ανάγνωση του παρόντος βιβλίου του Σεβασμιότατου Γόρτυνος μας βοήθησε ιδιαίτερα να αγαπήσουμε περισσότερο την Επιστολή του Αδελφόθεου Ιακώβου και να την ξαναδούμε με μεγαλύτερη προσοχή και πιο ζωηρό ενδιαφέρον.

No comments:

Post a Comment