Tuesday, March 3, 2015

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ;


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μέχρι τώρα φοβόμαστε ότι θα συνέβαινε ένα από τα δύο:

1.) Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα ήταν μια Σύνοδος της πλάκας. Όσοι λάμβαναν μέρος σ' αυτήν θα απολάμβαναν λουκούλεια γεύματα, θα χόρταιναν δημόσιες σχέσεις, θα παρήγαγαν μηδενικό αποτέλεσμα και θα διαπληκτίζονταν με πρωτοφανείς μικρότητες αναφορικά με τη φύση του πρωτείου και τις δικαιοδοσίες.

2.) Η άλλη εκδοχή ήταν ότι το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν θα επέτρεπε να συνέλθει αυτή η Σύνοδος τελικά. Θα την ανατίναζε στον αέρα πριν τη σύγκλησή της με τις έριδες που θα υπέθαλπε στις προσυνοδικές Διασκέψεις.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια τρίτη εκδοχή πολύ πιο ανησυχητική. Ότι θα γίνει προσπάθεια να περάσουν στα μουλωχτά μια μεταπατερική θεολογία, μια μετακανονική εκκλησιολογία και αντορθόδοξοι κανόνες ζωής.

Σχετικά άρθρα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα ένα σχετικό του ιστολογίου “Αγιορειτικό Βήμα”.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακρίβεια των καταγγελιών του ιστολογίου, αλλά, επειδή οι καταγγελίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, αν τυχόν δεν αληθεύουν, είναι επιβεβλημένο να υπάρξει διάψευση.

Σε θέματα όπως το πρωτείο (λ.χ. κείμενο της Ραβέννας κτλ.) και σε θέματα όπως αυτό που ορισμένοι αδόκιμα ονομάζουν “χριστιανικές αξίες”, η Εκκλησία της Ρωσίας και άλλες Εκκλησίες οπωσδήποτε θα έχουν αντιρρήσεις.

Σε θέματα Οικουμενισμού, όμως, πραγματικά φερέγγυες Εκκλησίες είναι τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας, ενώ σε θέματα εθνοφυλετισμού η Ρωσία, η Αντιόχεια και η Ρουμανία -και όχι μόνον- έχουν πολύ επικίνδυνες θέσεις. 

Είναι απολύτως επιβεβλημένο να γίνει ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας για τις τάσεις που υπάρχουν στις προσυνοδικές διασκέψεις και να υπάρξει υπεύθυνη πληροφόρηση για την πορεία της Συνόδου.

Μακάρι να μη συνέλθει ποτέ αυτή η Σύνοδος που μόνον πηγή προβλημάτων για την Εκκλησία μπορεί να αποδειχθεί.

No comments:

Post a Comment