Saturday, March 7, 2015

ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙΟΝ



ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙΟΝ

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Παρατηρούμε ότι κάποιες λειτουργικές ευχές, που αναγινώσκει ο Ιερεύς, γέμουν από φράσεις του Ψαλτηρίου. Από την ευχή που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Κύριε, οικτίρμον και ελεήμον, μακρόθυμε και πολυέλεε, ενώτισαι την προσευχήν ημών και πρόσχες τη φωνή της δεήσεως ημών, ποίησον μεθ' ημών σημείον εις αγαθόν, οδήγησον ημάς εν τη οδώ σου, του πορεύεσθαι εν τη αληθεία σου, εύφρανον τας καρδίας ημών, εις το φοβείσθαι το όνομά σου το άγιον, διότι μέγας ει συ και ποιών θαυμάσια, Συ Θεός μόνος και ουκ έστιν όμοιός σοι εν θεοίς, Κύριε, δυνατός ει εν ελέει και αγαθός εν ισχύϊ, εις το βοηθείν και παρακαλείν και σώζειν πάντας τούς ελπίζοντας εις το όνομά Σου το άγιον», παρατηρούμε ότι υπάρχουν αρκετές φράσεις παρμένες από το Ψαλτήριον. Συγκεκρμένα η φράση «οικτίρμον και ελεήμον, μακρόθυμε και πολυέλεε» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 85,15. Η φράση «ενώτισαι την προσευχήν ημών» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 54,2. Η φράση «πρόσχες τη φωνή της δεήσεως ημών» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 5,3. Η φράση «οδήγησον ημάς εν τη οδώ σου, του πορεύεσθαι εν τη αληθεία σου» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 85,11, καθώς και η φράση «εις το φοβείσθαι το όνομά σου». Η φράση «διότι μέγας ει συ και ποιών θαυμάσια» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 85,10. Η φράση «ουκ έστιν όμοιός σοι εν θεοίς, Κύριε» είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 85,8.

Από την ευχή που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Κύριε, μη τω θυμώ σου ελέγξης ημάς, μηδέ τη οργή σου παιδεύσης ημάς, αλλά ποίησον μεθ' ημών κατά την επιείκειάν σου, ιατρέ και θεραπευτά των ψυχών ημών, οδήγησον ημάς επί λιμένα θελήματός σου…», παρατηρούμε ότι υπάρχουν αρκετές φράσεις παρμένες από το Ψαλτήριο. Συγκεκριμένα η φράση «Κύριε, μη τω θυμώ σου ελέγξης ημάς, μηδέ τη οργή σου παιδεύσης ημάς», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 6,2. Η φράση «οδήγησον ημάς επί λιμένα θελήματός σου», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 106,30.

Επίσης από την ευχή που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Εσπέρας και πρωί και μεσημβρίας, αινούμεν, ευλογούμεν, ευχαριστούμεν και δεόμεθά σου, Δέσποτα των απάντων, Φιλάνθρωπε, Κύριε, κατεύθυνον την προσευχήν ημών, ως θυμίαμα ενώπιόν σου, και μη εκκλίνης τας καρδίας ημών εις λόγους, ή εις λογισμούς πονηρίας, αλλά ρύσαι ημάς εκ πάντων των θηρευόντων τας ψυχάς ημών, ότι προς σε, Κύριε, Κύριε, οι οφθαλμοί ημών, και επί σοι ηλπίσαμεν…», παρατηρούμε ότι υπάρχουν αρκετές φράσεις παρμένες από το Ψαλτήριον. Συγκεκριμένα η φράση «Κύριε, κατεύθυνον την προσευχήν ημών, ως θυμίαμα ενώπιόν σου», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 140,2. Η φράση «μη εκκλίνης τας καρδίας ημών εις λόγους, ή εις λογισμούς πονηρίας», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 140,4.  Η φράση «Κύριε, Κύριε, οι οφθαλμοί ημών, και επί σοι ηλπίσαμεν», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 140,8.

Από την ευχή που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Ο Θεός, ο μέγας και αινετός …», η φράση «Θεός, ο μέγας και αινετός», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 47,2.  Επίσης από την ευχήν που αναγινώσκει ο Ιερεύς «Ο Θεός, ο μόνος αγαθός και εύσπλαγχνος, ο εν υψηλοίς κατοικών και τα ταπεινά εφορών …», η φράση «Ο Θεός, ο μόνος αγαθός και εύσπλαγχνος, ο εν υψηλοίς κατοικών και τα ταπεινά εφορών», είναι παρμένη από τον Ψαλμόν 112,5-6.

No comments:

Post a Comment