Thursday, February 19, 2015

ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ “ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ’’ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ



ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ “ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ’’ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟ

(Αλλού 300-600 εκατομμύρια, αλλού 600 εκατομμύρια και αλλού 700 εκατομμύρια νεκροί)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Σε βίντεο που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα δεν θα έχει Κυβέρνηση» κυκλοφορεί ομιλία του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, με τις καλούμενες “προφητείες” του.  Τα λεγόμενά του  αρχίζουν με τη φράση: «Ακριβώς μας προειδοποιεί η πρόνοια του Θεού ότι έφτασε η ώρα των δεινών…». Στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρει το εξής: «Τότε θα τους μαζέψει η οργή του Θεού όλους, στην περιφέρεια του Βυζαντίου, εκεί θα γίνει μεγάλη σφαγή. Θα έχει περί τα 300-600 εκατομμύρια νεκρούς…».

Σε άλλη ομιλία του, “προλέγει” και πάλι, μόνο που οι  νεκροί “αυξήθηκαν” και έγιναν 700 εκατομμύρια, με την ανατριχιαστική προσθετική μάλιστα ακρίβεια «χωρίς τα γυναικόπαιδα» (Βίντεο – Οι Εβραίοι θα προκαλέσουν τους Τούρκους να εισβάλουν στην Ελλάδα). Σε άλλη σχετική ομιλία αναφέρει 600 εκατομμύρια νεκρούς.

Η ανακρίβεια “ανατριχιαστική” για τους ιδιοτελώς κειμένους, οι οποίοι όταν το αντιλήφθηκαν έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, με ρητορισμούς και φληναφήματα ότι δήθεν «ο αριθμός δεν είναι πραγματικός, αλλά ενδεικτικός του μεγέθους». Δεν αντιλαμβάνονται ότι και η «ενδεικτικότητα» του αριθμού την οποία ισχυρίζονται, απαιτεί ακρίβεια και συνέπεια; Η “παρεμβολή” στην ομιλία του «Εμείς τα ξέρουμε αυτά» τι φανερώνει;

Δεν τους διαψεύδει το αλλοπρόσαλλο των λεγομένων του; Τον τελευταίο καιρό, το τόσο σοβαρό θέμα του προφητικού χαρίσματος, έγινε διαδικτυακό «παίγνιο», με αδιάκριτες και απαράδεκτες υπερβολές.

Έντονα και με πικρία, από ιδιοτελώς κειμένους, σχολιάστηκαν προηγούμενα κείμενά μου, που ανεφέροντο στο απραγματοποίητο των “προλεγομένων” του. Ομιλούν στα επικριτικά σχόλιά των, για «επαλήθευση των προορατικών λόγων του, για όσα συνέβηκαν μέχρι στιγμής». Ο ισχυρισμός των είναι εντελώς αστήρικτος. Τα ενθουσιαστικά παραληρήματα στο διαδίκτυο, που τιτλοφορούνται «απίστευτη απαλήθευση προφητείας του γέροντος Ιωσήφ» κλπ, φαίνονται σαν εμβατηριακά σαλπίσματα επί ερειπίων, για όσους γνώρισαν τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, πριν το 1981. Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1998) που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη. 

Ρωτείστε και όσους τον γνωρίσαμε από παλιά, κοντά στο έτος 1981, που μας τρόμαζε ότι κατ’ εκείνο τον καιρό θα γινόταν πόλεμος, και οι συμβουλές του ήταν να φύγομε από την Κύπρο για να σωθούμε. Ακολούθησαν οι ξεκάθαρες αναφορές για πόλεμο το 1993, που συνοδεύτηκαν με συμβουλές να φυλαχθούν και τρόφιμα. Ακολούθησε, η προαναφερθείσα αναφορά για καταστροφή της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε “λυσσαλέα”, για το έτος 1998.

Όσον αφορά τις “καταιγιστικές” απαντήσεις των ιδιοτελώς κειμένων, στα κείμενα όπου υποδεικνύεται το απραγματοποίητο των λεγομένων “προφητειών” του, πρωτεύουσα θέση έχει το «εξασέλιδο ποίημα», του οποίου την πατρότητα την αποδίδουν στον Κύπριο αυτό μοναχό. Παρενθετικά θα αναφέρομε ότι το σχετικό «εξασέλιδο ποίημα», είναι αυτό που άρχεται: «Ακούσατε Έθνη και λαοί της Οικουμένης πάσης…». Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο του εξασέλιδου αυτού ποιήματος, το οποίο οι «φανατικοί υποστηρικτές» το αποδίδουν στον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, αλλά θα αναφερθώ στην πατρότητα του ποιητικού κειμένου. Το «εξασέλιδο ποίημα», έχει προ πολλού  δημοσιευτεί εν είδει μικρού βιβλιαρίου, κατά το έτος 1972 και ως εκ τούτου η απόδοση της  πατρότητας  του εξασέλιδου ποιήματος στον  π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό είναι ψεύδος. Το βιβλίο από το οποίο έχει παρθεί το σχετικό εξασέλιδο ποίημα, τιτλοφορείται «Πνευματική διαθήκη» (Έκδοση 1972). Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού, είναι ο Γεώργιος Η. Μπούρας. Το ποίημα αποδίδεται στον Κ. Πουλίδη και βρίσκεται στη σελίδα 87. Συνεπώς το να αποδίδουν τα “φίλα” ιστολόγια την πατρότητα του εξασέλιδου αυτού ποιήματος στον  π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό, είναι ανυπόστατος ισχυρισμός και ψεύδος.

Ο Κύπριος αυτός μοναχός δεν ήταν προφήτης. Το “προφητικό” του χάρισμα το “αντιλήφθηκαν” κυρίως αυτοί που τον γνώρισαν πολύ μεταγενέστερα, νεότεροι και αρκετοί δυστυχώς εις αριθμό. Είναι μεγάλη η ευθύνη, να αφήνεται από αυτούς που γνωρίζουν την αλήθεια, “ημετέρους” και μη, πλήθος κυρίως νέων, να θεωρούν τον Κύπριο αυτό μοναχό ως “προφήτη”. Θλίψη αισθάνεται κανείς, από τέτοιες εκτροπές «ακατάσχετου» ενθουσιασμού, που είναι  τόσο ξένες στο Ορθόδοξο ήθος και παραπλανούν τον απλό λαό. 

Ο “προλεχθείς” πόλεμος του έτους 1981 δεν πραγματοποιήθηκε. Τα τρόφιμα που τόσος κόσμος φύλαξε, για τον “προλεχθέντα” πόλεμο του 1993, χρησιμοποιήθηκαν μεταγενέστερα (να μην αναφέρομε και εξεζητημένα είδη που φύλαξαν γνωστοί υποστηρικτές και τους προσβάλομε). Ο “προλεχθείς” πόλεμος του έτους 1998, για τη “λυσσαλέα πληγή” της Κύπρου, δεν πραγματοποιήθηκε. Το μόνο “θυμητάρι” π’ απόμεινε είναι εκείνος ο τρόμος, που δυναμώνει και την επιμονή μας να γράφομε.

Ο Άγιος Παΐσιος, που δεν συμφωνούσε με τα περί «λυσσαλέας πληγής» στην Κύπρο, μας συμβούλευε να μη τα ακούμε αυτά και να επιστρέψουμε στην Κύπρο (γνωρίζουν τη διαφωνία του Αγίου Παϊσίου με τον Κύπριο αυτό μοναχό στο θέμα τούτο). 

Είναι περιττό να αναφέρω ότι ακόμα και με την επιστροφή μας στην Κύπρο, οι προτροπές να εγκαταλείψουμε την Κύπρο δεν έλειψαν.

Ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, ο όντως Ομολογητής Ηγούμενος (σε κατ’ ιδίαν συμβουλές) συμβούλευε να μην ακούνε τον Κύπριο αυτό μοναχό στο θέμα τούτο, με τη χαρακτηριστική φράση “Μην πας παιδί μου σ’ αυτόν, όλο λέει πως θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται".  Στην πράξη δεν απεδείχθηκε η αλήθεια των λόγων τούτων; 

No comments:

Post a Comment