Thursday, February 26, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΤΣΗ, ΑΓΙΟΣ ΤΥΧΩΝ, Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

________

Πέτρου Μπότση, Άγιος Τύχων, Ο μαρτυρικός πατριάρχης, Αθήνα 2014, σσ. 178. 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

«Εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός,λίαν εκραταιώθησαν αι αρχαί αυτών» (Ψαλμ. ρλη΄17). Αυτά τα λόγια του ψαλμωδού βάλθηκε να κάνει πράξη ο ακούραστος κ. Πέτρος Μπότσης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαστε να παρακολουθήσουμε την εκδοτική του προσπάθεια και το ρυθμό του παραγωγικού του καλάμου. Ειδικεύτεται ο ακάματος συγγραφέας στον τομέα των σλαβικών Εκκλησιών και στους Αγίους που έλαμψαν στις χώρες αυτές. 

Στην προκειμένη περίπτωση φέρνει ενώπιόν μας ένα Άγιο που δεν κατέχει απλώς θέση  περίοπτη. Θα έλεγα πως η θέση του Αγίου Τύχωνος, πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών, είναι μοναδική ανάμεσα στα εκατομμύρια των νεομαρτύρων της εν Ρωσία Εκκλησίας του Χριστού. 

Ο Βίος του, όπως μας τον ξετυλίγει ο  συγγραφέας, φανερώνει στον αναγνώστη μια μορφή με πλήθος προτερημάτων και εν ταυτώ με πλείστα όσα χαρίσματα. Ήταν επίσκοπος, θά έλεγε κανείς, από τα γεννοφάσκια του, αφού «βλαντύκα-επίσκοπο» τον προσφωνούσαν οι συμμαθητές του και αργότερα «πατριάρχη» οι συμφοιτητές του. Δεν έζησε ο μακάριος μια ήσυχη κι ακύμαντη βιοτή, αλλά διήλθε τον παρόντα βίον εν μέσω παγίδων πολλών. Βρέθηκε στην Β. Αμερική σαν επίσκοπος – ιεραπόστολος, συνέχισε σαν επίσκοπος Μόσχας στην πατρώα γη και τερμάτισε την επι γης πορεία του σαν πατριάρχης, στη μαρτυρικη ρωσική γη. Είδε την κατάρρευση του τσαρικού καθεστώτος και έζησε την πολυτάραχη περίοδο της ανόδου των μπολσεβίκων στην εξουσία. 

Η εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο της Μόσχας, που ήταν κενός από τον καιρό του τσάρου Πέτρου Α΄, τον έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε ανοικτή σύγκρουση με το αθεϊστικό καθεστώς που πολεμούσε φανερά την Εκκλησία του Χριστού. Οι μπολσεβίκοι είχαν προσεταιριστεί, σύν τοις άλλοις, τη λεγόμενη «Ζώσα Εκκλησία», ένα προτεσταντικής υφής κατασκεύασμα, που ήθελε με «μεταρρυθμίσεις» να καταστρέψει στην πραγματικότητα την Εκκλησία του Χριστού. 

Αντιστάθηκε σ’ αυτούς με όλες του τις δυνάμεις, ενώ τον καταδίωκε η κομμουνιστική κυβέρνηση, που τον είχε μονίμως στο στόχαστρο. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά δεν εκτελέστηκε διότι οι κυβερνώντες φοβόντουσαν το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας. Δυο φορές προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Μαχόμενος στις επάλξεις ο μαρτυρικός Πατριάρχης εγκατέλειψε τη ζωή αυτή στις 25 Μαρτίου του 1925. 

Ανακυρήχθηκε Άγιος στα 1989 και το λείψανό του βρέθηκε άφθορο στα 1992. Συγκλονιστική η σκιαγράφιση της βιοτής του Πατριάρχη. Ευχαριστούμε καθηκόντως  τον οτρυρό συγγραφέα. Παράκληση θερμή να συνεχίσει τη φιλόθεη του πορεία ασχολούμενος με τους φίλους του Θεού.

No comments:

Post a Comment