Saturday, February 21, 2015

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ



Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

«Δευτέρα Βηθανία η των Κιτιαίων πόλις γέγονεν»

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

«Παρά την αποβάθρα ευρίσκεται ο ναός του Αγίου Λαζάρου, ευρύχωρος και υψηλός, στερεά ωκοδομημένος, ως βασιλικόν παλάτιον…», με αυτά τα λόγια  περιγράφει ο Μοναχός Βασίλειος Μπάρσκυ, τον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα της Κύπρου. Ο Ιερός Ναός τούτος χρονολογείται από τον 10ον αιώνα. Είναι ένα πιο τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κύπρου.

Το ιερό τούτο προσκύνημα, τα παλιά χρόνια οι προσκυνητές το συμπεριελάμβαναν στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων. Λειτούρησε και ως Μοναστήρι. Πάμπολλα θαύματα μαρτυρούνται στο προσκύνημα τούτο του Αγίου Λαζάρου. Το μαρτυρεί εξάλλου και το Συναξάριον του Αγίου Λαζάρου. «Κακείσαι δε θάπτεται πολλά θαύματα κατεργασάμενος…» γράφει το Συναξάριον.

Σύμφωνα με τις πηγές εκεί τάφηκε ο Άγιος Λάζαρος, μάλιστα υπήρχε επιγραφή που έγραφε «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού». «Μνημείον δεύτερον όπου ο Άγιος Λάζαρος τέθαπται».

Όπως αναφέρει το Συναξάριον του Αγίου, μετά την έγερσή του, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας τον χειροτόνησαν πρώτο Επίσκοπο Κιτίου. Στην πόλη αυτή τάφηκε. Όπως αναγράφεται στο Συναξάριον του Αγίου Λαζάρου «Οι δε Αρχιερείς και τον Λάζαρον αποκτείναι διενοήθησαν· διότι πολλοί αυτόν ορώντες Χριστώ διατρίβων, εσύστερον παρά των Αποστόλων Αρχιερεύς της Κιτιαίων αναδεικνύεται πόλεως. Καλώς δε και θεοφιλώς πολιτευσάμενος μετά τριακονταετή χρόνον της αυτού αναβιώσεως θνήσκει και πάλιν».

Ευχαριστήριος εντοίχεια ανάγλυφη πλάκα, αναφέρει τη χορηγία του Βυζαντινού Αυτοκράτορος Λέοντος Στ΄, η οποία δόθηκε ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη. Τη μεταφορά καθώς την υποδοχή στην Κωνσταντινούπολη των ιερών λειψάνων του Αγίου Λαζάρου, λεπτομερέστατα την περιγράφει ο Επίσκοπος Καισαρείας Αρέθας.

Σήμερα μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται στο Ναό του στη Λάρνακα.  Ήταν εξάλλου φυσικό η Πόλις στην οποία είχε ταφεί να φιλοξενεί μέρος του Αγίου λειψάνου του. 

Χωρίς λόγο υπερβολής θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πόλη των Κιτιαίων «Δευτέρα Βηθανία γέγονε».

No comments:

Post a Comment