Monday, January 19, 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: "ΟΠΟΙΟΝ ΑΓΑΠΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ!"



ΜΕ ΣΟΦΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΥΠΕΔΕΙΚΝΥΕ, ΟΧΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

(‘’Όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε’’, έλεγε ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Είναι πολύ λυπηρό ένας Χριστιανός από τη μια να ομολογεί ότι το πρώτιστο είναι η Πίστη και από την άλλη να γίνεται συνεργός και συνένοχος για την εκλογή κομμάτων με δεδηλωμένη αντιεκκλησιαστική πολιτική. 

«Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι καλύτερος, όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε» (Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994"  Α΄ Έκδοση). Είναι όντως απαράδεκτο εκ των προτέρων να γνωρίζεις τόσο την  αντιεκκλησιαστική, όσο και την αντεθνική στάση κάποιων και να εμμένεις στη συνενοχή σου. Φθηνές δικαιολογίες που μόνο λύπη και απέχθεια προξενούν. 

Ενθυμίζει το ανάλογο στην Κύπρο που ‘’κάποιοι’’,μέχρι και την «μάχη της Τριπολιτσάς» επιστράτεψαν, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (με συνέπεια το πρώτο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε ήταν να γίνει προαιρετικό το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά ευτυχώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα το «έκοψαν». Επίσης ο ‘’θαρραλέος’’ Υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Δημητρίου (μετ’ ου πολύ της εκλογικής νίκης), αυτών που ψήφισαν με βάση την «μάχη της Τριπολιτσάς», την ημέρα των Τριών Ιεραρχών, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, δήλωνε με τον τρόπο του, αλλά ξεκάθαρα ότι δεν πιστεύει στην εξ αποκαλύψεως Χριστιανική Πίστη).

Θα ήταν αδιάφορο λοιπόν από μέρους μου, να μην αναφερθώ και επωνύμως στην αντιεκκλησιαστική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, που απεγνωσμένα πασκίζει να αποκόψει (σύριζα) τον Ελληνισμό από τις ρίζες του. Να αναφέρει κανείς τη δήλωση του κ. Τσίπρα αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι ‘’θρησκευόμενος’’, με ότι αυτό συνεπάγεται; Να αναφέρει κανείς τη δήλωση βουλευτή κ. Κουράκη υπευθύνου του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε την επιπρόσθετη φορολόγηση όσων δήλωνουν Ορθοδόξοι Χριστιανοί; Να αναφέρει κανείς την απαράδεκτη στάση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ντύθηκε καρναβαλίστικα ως ιερέας, κρατώντας ένα πολύ μεγάλο ποτήρι κρασιού, και ειρωνευόταν την Θεία Κοινωνία; Τόσο δύσκολο είναι τα δουν οι ‘’Εξηρτημένοι’’  Έλληνες;

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε στο πως ψηφίσουμε και να μην είμαστε αδιάφοροι για τα τεκταινόμενα. «Παλιά αν ένας ευλαβής ασχολείτο με την κατάσταση στον κόσμο», έλεγε ο Όσιος Παΐσιος, «δεν πρέπει να ήταν καλά, ήταν για κλείσιμο στον Πύργο. Σήμερα αντίθετα, αν ένας ευλαβής δεν ενδιαφέρεται και δεν πονάει για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στον κόσμο, είναι για κλείσιμο στον Πύργο» (Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994"  Β΄ Έκδοση)

«Το να ενδιαφέρεται κανείς τώρα και να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έθνος μας είναι ομολογία, γιατί η Πολιτεία τα βάζει με τον θείο νόμο" (Να σημειωθεί ότι ο Όσιος Παΐσιος, έζησε τον καιρό που ο Ανδρέας Παπανδρέου εξεδήλωσε το αντιεκκλησιαστικό του μένος). Ψηφίζει νόμους ενάντιους στο νόμο του Θεού. Γι’ αυτό όσοι έχουν αντίληψη του κινδύνου πρέπει να εναντιώνονται στις τάσεις αυτές».

Ναι σίγουρα δεν υπεδείκνυε πολιτικά πρόσωπα προς ψήφιση, ούτε και συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι σαφές ότι γνώριζε το αντιεκκλησιαστικό μένος κάποιων πολιτικών κομμάτων και περί αυτών μιλούσε με πολύ πόνο.

Ενθυμούμαστε τη σοφή του υπόδειξη, μετά την παρατήρηση κάποιου ότι δεν υπάρχει καλό κόμμα: «Θα διαλέγετε τις ελιές με το λιγότερο δάκο».  Τοιουτοτρόπως ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, υπέδειξε να διαλέγουμε το μη χείρον. Η καταληκτική του σημείωση στην αναφορά τούτη «…και φαίνονται ποιές είναι», δεν αφήνει περιθώρια ποντιοπιλατικών αναλύσεων, για να  δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

No comments:

Post a Comment