Friday, January 23, 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ Ο ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ



Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ Ο ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στις 24 Ιανουαρίου γιορτάζουμε παραδοσιακά τον Αγιο Νεόφυτο τον Εγκλειστο, που έζησε ασκητικά για 60 ολόκληρα χρόνια κλεισμένος σε μια σπηλιά, που την ονόμασε Εγκλείστρα, κοντά στην πόλη της Πάφου κατά το δεύτερο μισό του 12ου, αρχές του 13ου αιώνα. Για την ακρίβεια στις 24 Ιανουαρίου θυμόμαστε τη θαυμαστή του διάσωση, όταν τεράστια πέτρα, που έπεσε από τον γκρεμό της Εγκλείστρας, τον κτύπησε κι ενώ κανονικά έπρεπε να τον σκοτώσει τον τραυμάτισε μόνο στην άκρη του μικρού του δακτύλου. Κι αυτό έγινε όταν ο Οσιος κάλεσε αστραπιαία σε βοήθεια τη Θεοτόκο. Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται στις 12 Απριλίου, μέρα της κοιμήσεώς του. 

Ο Αγιος έγραψε 16 βιβλία και άλλα μικρά συγγράμματα, στα οποία φαίνεται η άνωθεν σοφία με την οποία ήταν προικισμένος. Ο Αγιος, όπως ήταν φυσικό, δεν κάνει εκπτώσεις στους αιρετικούς και δεν διστάζει να πει τα πράγματα με τα όνομα τους. Στο βιβλίο του «Βίβλος των Κατηχήσεων» (ΙΕ΄ 20-25) αναφέρει ότι ο Σατανάς έσπειρε "ζιζάνια ποικίλων αιρέσεων». Επαινεί από καρδιάς τους αγίους πατέρες της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι, σαν καλοί ποιμένες, εμείωσαν το σκότος της ασέβειας, ξερίζωσαν σαν γεωργοί τ’ αγκάθια της βλασφημίας, απόκρουσαν τα κύματα των αιρέσεων, αφόρισαν κι έδιωξαν τους λύκους από τα πρόβατα. 

Είναι σαφές ότι ο Αγιος δεν χαϊδεύει τους αιρετικούς. Σκότος η αίρεση, αγκάθια βλαφημίας τα δόγματά της, λύκοι οι αιρετικοί. Δεν λέγει «βλέπομεν και κάνομεν πως δεν βλέπομεν» για να καλύψει, για αλλότριους σκοπούς, τους σύγχρονους παραβάτες των κανόνων της Εκκλησίας. 

Στο σύντομο έργο του «Περί των κατά την χώραν Κύπρον σκαιών» (που το σχολίασε κι ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, στο ποίημά του «Νεόφυτος ο Εγκλειστος μιλά») σχολιάζει την σταυροφορία κατά την οποία ο «Αλαμάνιος» βασιλιάς (δηλαδή της Γερμανίας) και «ο Εγκλινίας» (δηλαδή ο Ριχάρδος της Αγγλίας) κι άλλοι ηγεμόνες της Δύσεως απέτυχαν να πάρουν την Ιερουσαλήμ από τους Μωαμεθανούς. «Ουδέ ευδόκησεν η Θεία Πρόνοια κύνας εξεώσαι και λύκους αντεισάξαι». Κοντός Ψαλμός αλληλούια. Χωρίς πολλές κουβέντες ξεκαθαρίζει λακωνικά κι ευσύνοπτα ο Εγκλειστος Αγιος ποιοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στις εχθροπραξίες για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ. Από τη μια είναι οι οπαδοί του Μωάμεθ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «κύνες». 

Δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αβρααμικές θρησκείες που λατρεύουν δήθεν το ίδιο Θεό, το Θεό του Αβραάμ. Ούτε φυσικα μνεία του «ιερού» Κορανίου, όπως εκφράζονται σήμερα οι οικουμενιστές επίσκοποι. Ολο το σινάφι των Παπικών σταυροφόρων της Δύσεως, Γερμανοί, Αγγλοι και άλλοι χαρακτηρίζονται από τον Αγιο, όχι «αδελφή Εκκλησία της πρεσβυτέρας Ρώμης» με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά λύκοι. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιους αποκαλεί «λύκους» το Ιερό Ευαγγέλιο: τους αιρετικούς. Οσοι με κόλπα διάφορα προσπαθούν να απαλλάξουν τους αιρετικούς από το χαρακτηρισμό αυτό θα βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους τους Αγίους της Εκκλησίας. Κι ο Εγκλειστος Νεόφυτος, ο περιώνυμος ασκητής της Πάφου, δεν αποτελεί εξαίρεση. Καλό και χρήσιμο είναι ότι εξεδόθησαν τα έργα του. Αλλά πιο σημαντικό είναι να  συλλαμβάνουμε το φρόνημά του, που είναι το φρόνημα της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment