Friday, January 30, 2015

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΓΝΑΤΙΟ ΤΟ ΘΕΟΦΟΡΟ



Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΓΝΑΤΙΟ ΤΟ ΘΕΟΦΟΡΟ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, επίσκοπος Αντιοχείας είναι Αποστολικός Πατέρας που επέδειξε αξιοθαύμαστο θάρρος και πέθανε μαρτυρικά σε αμφιθέατρο της Ρώμης. 

Στις 29 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του. 

Ο Αγιος έγραψε, καθ’ οδόν προς τη Ρώμη κι υπό αντίξοες συνθήκες, Επιστολές πλήρεις «χάριτος και αληθείας». Σ’ αυτές αγγίζει πάρα πολλά θέματα και δίνει κατευθύνσεις, νουθεσίες και συμβουλές. Εμείς θα πάρουμε κάτι από την «άνωθεν σοφίαν» με την οποία είναι προικισμένος ο Αγιος εν σχέσει με τη θέση μας σαν Ορθοδόξων Χριστιανών έναντι των αιρετικών. 

Ο Αγιος, ως επίσκοπος, δίνει κατεύθυνση στους επισκόπους της Εκκλησίας πώς να αντιμετωπίζουν τους αιρετικούς. 

Γράφει χαρακτηριστικά στον επίσκοπο της Σμύρνης Αγιο Πολύκαρπο: “Οσοι φαίνονται αξιόπιστοι και διδάσκουν κακοδοξίες να μη σε γεμίζουν με κατάπληξη. Στάσου ακμαίος σαν αμόνι που κτυπιέται». 

Με απλά λόγια ο Πολύκαρπος έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους που φαίνονται αξιόπιστοι, αλλά αποδεικνύονται αναξιόπιστοι διότι διδάσκουν κακοδοξίες. Του λέει ο Αγιος Ιγνάτιος να μην εκπλήττεται από τη φαινομενική τους αξιοπιστία, αλλά να βλέπει το περιεχόμενο της διδασκαλίας τους. Του λέει επίσης ότι οι αιρετικοί θα τον πολεμήσουν και τον καλεί να μείνει σταθερός στην πίστη. 

Αυτά λέγει ο Αγιος και στους σημερινούς επισκόπους της Εκκλησίας. Να πολεμούν τους αιρετικούς, να μη συναγελάζονται μ’ αυτούς και να είναι έτοιμοι να δεκτούν τις επιθέσεις τους. “Αλλά σας προφυλάσσω από τα ανθρωπόμορφα θηρία, από εκείνους, που όχι μόνο δεν πρέπει να τους αγκαλιάζετε, αλλά, αν είναι δυνατόν, ούτε και να τους συναντάτε και μόνο να προσεύχεσθε γι’ αυτούς, μήπως μετανοήσουν, πράγμα δύσκολο». 

Είναι όντως αποκαλυπτικοί οι λόγοι του Αγίου. 

Καταλαβαίνουν τι πράττουν αυτοί που αγκαλιάζουν όχι αιρετικό, αλλά αιρεσιάρχη κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας; Φοβερός επίσης κι ο λόγος του Αγίου για τα ανθρωπόμορφα θηρία. Πού να γνωρίζει ο Αγιος για την «αγάπην άνευ όρων και ορίων" που κήρυξε ο αλήστου μνήμης Αθηναγόρας εν μέσω 20ω αιώνι! 

Αν ζούσε στις μέρες μας οι Οικουμενιστές θα τον αποκαλούσαν φανατικό, ακραίο, φονταμεντιστή, ταλιμπάν! που χαρακτηρίζει “Ανθρωπόμορφα θηρία” τους ηγέτες “της αδελφής Εκκλησίας της πρεσβυτέρας Ρώμης»!  

Μα πώς είναι δυνατόν να μην τους συναντούμε; μας ρωτούν οι Οικουμενιστές; Πώς θα τους μεταφέρουμε το μήνυμα της Ορθοδοξίας; Πώς θα τους αποκαλύψουμε το κάλλος Της; 

Ολ’ αυτά τα χρόνια, στους Διαλόγους, δεν είναι αυτό που κάνουμε; Δεν δηλώνουμε παντού και πάντοτε ότι η Ορθοδοξία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία; 

Ωστε; Αυτό υποστηρίξαμε στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου; Αυτό προασπίσαμε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας; Αυτό διακυρήξαμε στο Πουσάν της Κορέας; Ή μήπως το αντίθετο ότι η Εκκλησία είναι “διηρημένη” και “διευρυμένη”; 

Προτιμούμε τα «ζωηρά λόγια» του Αγίου Ιγνατίου από τις κακοδοξίες που υπογράφουν οι Οικουμενιστές και από τις λοιπές ασχημίες, που συνεχίζονται με μορφή χιονοστιβάδας.

No comments:

Post a Comment