Tuesday, January 20, 2015

ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ



ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ελαβα προσφάτως τεύχος υπό τον τίτλο «Αγιον Ορος. Διαχρονική μαρτυρία στους αγώνες υπέρ της πίστεως», έκδοση Αγιορειτών Πατέρων. Το τεύχος γέμει φωτογραφιών, που παρουσιάζουν το αίσχος των ημερών μας, δηλαδή τον, ως μη όφειλε, συναγελασμό των Ορθοδόξων με τους ποικιλώνυμους αιρετικούς όλων των αποχρώσεων, αλλά, φευ, και των αλλοθρήσκων. 

Ταυτόχρονα παρουσιάζονται κείμενα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Ορους, που καταδικάζουν τις συμπροσευχές και πλείστα άλλα, Γεροντάδων, Ιεραρχών και συγχρόνων Αγίων. Απ’ αυτά σταχυολογούμε ένα απόσπασμα του εν Αγίοις Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου: «Οι Αγιοι Πατέρες κάτι ήξεραν και απαγόρευαν τις σχέσεις με αιρετικό. Σήμερα λένε: Οχι μόνο με αιρετικό, αλλά και με Βουδδιστή και με πυρολάτρη και με δαιμονολάτρη να συμπροσευχηθούμε. Πρέπει να βρίσκονται στις συμπροσευχές τους και στα συνέδρια και οι Ορθόδοξοι. Είναι μια παρουσία. Τι παρουσία; Τα λύνουν όλα με τη λογική και δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα». 

Ο Αγιορείτης ιερομόναχος Ευθύμιος, που έχει λευκανθεί στην άσκηση παρά τους πόδας του Αγίου Παϊσίου, στη σύντομη, αλλά περιεκτική επιστολή του, δεν μασά τα λόγια του. Θεωρεί το πιο πάνω τεύχος «διαχρονική μαρτυρία στους αγώνες υπέρ της πίστεως». 

Οπως αναφέρει εμφαντικά σ’ αυτό υπάρχει: 
α) διαχρονική αναφορά στις παλαιές αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητος. Απ’ αυτές τις αποφάσεις σχολιάζουμε μόνο την καταδίκη της ψευδούς ενώσεως με τους Αντιχαλκηδόνιους (Μονοφυσίτες) στις 14.5.1995, που έβαλε φρένο στην περιφρόνηση της διαχρονικής θέσης της Εκκλησίας έναντι των αιρετικών αυτών. 
β) Ο π. Ευθύμιος επαινεί εκ μέσης καρδίας την παράθεση ομολογιακών κειμένων Γεροντάδων, Ιεραρχών και συγχρόνων Αγίων της Εκκλησίας, όπως είναι το κείμενο του Αγίου Παϊσίου που παραθέσαμε. 
γ) Καταλυτική είναι τέλος η επισήμανσή του ότι «τυχόν αλλάγή του φρονήματός μας ισοδυναμεί με προδοσία των Πατέρων και Γεροντάδων». 

Αυτά θέλουμε ν' ακούουμε από τους εν τω Αθω ασκουμένους Πατέρες. Οχι λόγια σαν αυτά του Ηγουμένου Εφραίμ του Βατοπαιδινού, που δικαιολογεί με τεχνάσματα του τύπου “βλέπομεν και δεν βλέπομεν» τους οικουμενιστές. 
Ηγουμένους σαν τον μακαριστό π. Γεώργιο το Γρηγοριάτη θέλουμε να ακούμε, να προασπίζονται "τα πατρώα δόγματα» κι όχι να δίνουν "τα άγια τοις κυσί" και να βάζουν "τους μαργαρίτας έμπροσθεν των χοίρων." 

Στον λίαν αγαπητό και σεβαστό μας π. Ευθύμιο, που με το νέο ημερολόγιο σήμερα άγει τα ονοματήριά του, και ο οποίος μας έκανε να ευθυμήσουμε εν Κυρίω με την θαρραλέα προάσπιση της πίστεως ευχόμαστε καλή συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε πως πάντοτε οι μοναχοί ήσαν στην πρώτη γραμμή όταν ήταν «Θεός το κινδυνευόμενον» με πρώτο και καλύτερο τον Μέγα Αντώνιο.

No comments:

Post a Comment