Friday, January 9, 2015

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ



ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ

Αποστολικό Ανάγνωσμα Κυριακής μετά τα Φώτα

Του Πανοσ. Άρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
====

“Επίστευσα διό ελάλησα”. Πώς μπορεί να συμβαίνει διαφορετικά αφού η ζωντανή πίστις, νομοτελειακώς οδηγεί στην ομολογία; Ποιός πιστός δεν προσαρμόζει την ζωή του ακριβώς σ' αυτή την πραγματικότητα; Μάλιστα. “Επίστευσα διό ελάλησα”. Και εμείς, κλήρος, μοναχισμός και λαός πιστεύουμε στην μοναδική και αποκαλυπτική αλήθεια της πίστεώς μας και εξαιτίας αυτής της πραγματικότητος θαρραλέως και με ζήλον άγιον ομολογούμε, κηρύσσουμε αλλά και υπογράφουμε την ομολογία της πίστεως. Αυτή είναι η πυξίδα που οδηγεί το σκάφος στον ακύμαντο λιμένα της Βασιλείας των ουρανών. Αυτοί είναι οι αμετάθετοι νόμοι της χάριτος και της αγιασμένης εκκλησιολογίας και με αυτές τις προϋποθέσεις “ο εγείρας τον Κύριον Ιησούν και ημάς διά Ιησού εγερεί και παραστήσει συν υμίν”. Και φυσικά “τα πάντα δι' υμάς, ίνα η χάρις πλεονάσασα διά των πλειόνων την ευχαριστίαν περισσεύση εις την δόξαν τού Θεού” (Β' Κορ. Δ' 14-15).

Αυτές οι αλήθειες χαροποιούν την ύπαρξη και τούτος ο τρόπος ζωής κάνει τον πιστό να δέχεται τον αρραβώνα τής Βασιλείας του Θεού και συνάμα να ομολογεί προς πάσαν κατεύθυνσιν “έξωθεν και έσωθεν” ότι “εκτός Εκκλησίας ουκ έστι σωτηρία”!

Εάν τώρα κάποιος έχει διαφορετικές απόψεις και βαδίζει στην πορεία του με άλλες συντεταγμένες, δεν έχει παρά να ρυθμίσει δια των αγίων την πυξίδα του νοός προς τα ακριβή σημεία της χάριτος. Και εάν ορισμένοι πιστεύουν και σχεδιάζουν έχοντας απροσάρμοστο στην ορθοδοξία το νου τους, ότι δήθεν θα κατοχυρώσουν τις πλάνες τους μέσω “συνόδων”, ας μη λησμονούν ότι στη μακραίωνα Εκκλησιαστική ιστορία δεν υφίστανται μόνο οι αυθεντικές και Άγιες Σύνοδοι, αλλά προς αποφυγήν και οι ληστρικές. 

No comments:

Post a Comment