Sunday, January 18, 2015

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ–ΑΧΕΡΑ, ΚΥΠΡΟΣ





ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ–ΑΧΕΡΑ, ΚΥΠΡΟΣ

(Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους)
=====

Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος Αχερά, βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας σε ένα ημιορεινό μέρος, πλησίον του χωριού Αγροκηπιά. Το Μοναστήρι είναι γυναικείο. Ο Ναός του Μοναστηριού είναι πολύ παλαιότερος της ανακαίνισής του που έγινε το έτος 1770. Ο Ναός ανάγεται στο έτος 1550. Είναι κτισμένος με πέτρα. Να σημειωθεί ότι η πλησιόχωρη περιοχή, αποτελείται από πετρώδες έδαφος κυρίως. Ήταν παλαιά συνήθεια στην Κύπρο, το κτίσιμο των Ναών και των Μοναστηριών, να γίνεται με πέτρες της περιοχής, εάν υπήρχαν. 

Εντός του Ναού υπάρχει παλαιά εικόνα του Αγίου Γεωργίου, αγιογραφημένη από τον Ιωαννίκιο, του έτους 1684. Οι άλλες βυζαντινές εικόνες είναι μεταγενέστερες, όπως των τεσσάρων Ευαγγελιστών, που αγιογραφήθηκαν το έτος 1771 από τον Λεόντιο. Οι επίσης μεταγενέστερες βυζαντινές εικόνες του Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Παντελεήμονος είναι του 18ου αιώνος και έχουν αγιογραφηθεί από κάποιον Μιχαήλ που πιθανόν να ήταν Θεσσαλονικεύς ή Θεσαλλός. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι σπουδαίας ξυλογλυπτικής τέχνης και είναι επιχρυσωμένο κατά το έτος 1774, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.  

Η κρύπτη που υπήρχε στη βόρεια πλευρά του Μοναστηριού, καταμαρτυρεί τον κατατρεγμό των Ορθοδόξων Ελλήνων της Κύπρου, από τους Τούρκους τον καιρό της μακραίωνης σκλαβιάς.

No comments:

Post a Comment