Sunday, January 11, 2015

ΤΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ "ΗΡΩΟ"-ΠΑΖΑΡΟ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ


ΤΣΕΥΤΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ…ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΙ

(Το πολυεθνικό «ηρωο»-πάζαρο του Τσε Γκεβάρα)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Και κατάφεραν να φτιάξουν έναν ήρωα, όπως τον θέλαν οι πολλοί. Κάτι σαν διαφήμιση, σε φανελίτσες ή σουβενίρ. Κάτι απόμακρο να φτιάξουνε, να είναι αυτό που ζητούν οι πολλοί. Να είναι και τούτο σαν κάποιο υποπροϊόν πολυεθνικής εταιρείας. Να πουλά, αυτό μονάχα αρκεί κι ας ξεπουλούν για χάρη του, αυτούς που τη ζωή τους δώσανε για να είναι τούτοι λεύτεροι. Αυτό μονάχα αρκεί. Ένας «ήρωας» για όλους. 

Αυτό αρκεί. Για τούτο γιόμισε ο τόπος τσε-καπέλα, τσε-μπιμπελό, τσε-φανελίσες. Να εξυπηρετεί καλύτερα το tse-must production. Ένας ήρωας για τη «μάζα», πού μαθε μονάχα να χειροκροτεί, σαν ακούει τα κρόταλα της λησμονιάς, χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις. Αρκεί αβίαστα να επαναλαμβάνει ότι το πλήθος ουρλιάζει. 

Ένας «ήρωας» για τις μάζες. Τούτο μονάχα έχει σημασία. Λες και «πολτός» είν’ ο λαός. Έσοδα μέχρι στιγμής από πωλήσεις σε τσε-φανελίσες και τα λοιπά…εκατομύρια τόσα. Αυτό αρκεί. Γι’ αυτό διαλέξανε κάποιον που να μοιάζει με «ήρωα». Να έχει «επαναστατική γενειάδα», να φοράει τραγιάσκα…να μοιάζει με ήρωα. Προπαντός … να μοιάζει με ήρωα. Αυτό αρκεί. 

Αν ο Τσε τους, ήτανε κοντός, παχύς, φαλακρός και χωρίς την «επαναστατική» γενειάδα, σε κανένα μπλουζάκι δεν θα έμπαινε η «ηρωϊκή» του φωτό. Γιομίσανε πλατείες και τόσα άλλα, με το πορτραίτο που τόσο πουλά στην άβουλη «μάζα». Κι οι ήρωες του κάθε λαού, ας φαντάζουν μπροστά στα τόσα διαφημιστικά και φωτό, τόσο μα τόσο ασήμαντοι. Αυτό αρκεί. Πώς με τόση ευκολία ξεχνάνε, αυτούς που τη ζωή τους δώσανε για να είναι τούτοι λεύτεροι;

Στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, στον αιώνα των πολυεθνικών, είναι ταιριαστό βλέπεις ένας τέτοιος «ήρωας» να είναι. Κι η τιμή των ηρώων, ξεχάστηκε σε τούτο το φτιαχτό τσε-μπλουζάκι. Κι η λησμονιά των μαζών με τις τσε-φανελίτσες, μακραίνει το παράπονο, για τούτο το πολυεθνικό «ηρωο»-πάζαρο.

No comments:

Post a Comment