Monday, January 26, 2015

ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΕΡΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ;



ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΙΕΡΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ;  

(Απάντηση με βάση τα σοφά λόγια του Οσίου Παϊσίου, στην ερωτηματική αναφορά του Μητροπολίτου Μόρφου για τα βιβλία: «και ποιος ξέρει τι βοηθά και δεν βοηθά»)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Στην υπόδειξη του Μητροπολίτου Μόρφου, στην συνέντευξη που μας λύπησε ότι «Οι Τουρκοκύπριοι δάσκαλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι δικαίωμα των νέων Τουρκοκυπρίων να διαβάσουν το κοράνι», η δημοσιογράφος ρώτησε «Ναι, αλλά αυτό θα βοηθήσει τον τόπο;» Και η απάντηση του Μητροπολίτου πρόσθεσε λύπη στη λύπη μας: «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη. Τι σημαίνει θα  βοηθήσει τον τόπο…Γιατί να μη βοηθήσει; Εγώ κάποτε διάβαζα το Κεφάλαιο του Μαρξ και με βοήθησε να πάω μετά να διαβάσω το Ευαγγέλιο.  Ποιος ξέρει τι βοηθά, πώς κτίζεται, πώς δομείται μια σκέψη; Ποιος είναι αυτός, ο οποίος θα καταρτίσει έναν κατάλογο με βιβλία που θα βοηθήσουν την επανένωση του τόπου; Αυτό δεν είναι ελευθερία…».

Είναι παντελώς λανθασμένη και επικίνδυνη η ερωτηματική αναφορά «και ποιος ξέρει τι βοηθά».  Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει σε κάποιον που θα ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο των χιλιαστικών πλανών, «ότι δεν ξέρεις τι βοηθά και δεν βοηθά». Παντελώς λανθασμένη η ρήση τούτη.

Ποια βοήθεια μπορεί να υπάρξει από το ανίερο κοράνι, που είναι γεμάτο από υποδείξεις για βιαιότητες. Όσον αφορά την αναφορά «Αυτό που λέτε είναι φασιστική αντίληψη», θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι και προσεκτικά να μη διαβάσει κανείς το ανίερο κοράνι, θα αντιληφθεί το πλήθος των φασιστικών υποδείξεων-διατάξεων που υπάρχουν και που καταστρατηγούν τη θεόδοτη ελευθερία του ανθρώπου.

Αλίμονο αν δεχθούμε το μήνυμα της φράσης «Εγώ κάποτε διάβαζα το Κεφάλαιο του Μαρξ και με βοήθησε να πάω μετά να διαβάσω το Ευαγγέλιο».  Άλλο είναι αν κάποιος ψάχνει την  αλήθεια και την βρει, όπως στην περίπτωση του περάσματος από τη μαρξιστική συμπληγάδα κι άλλο είναι ο ισχυρισμός «το Κεφάλαιο του Μαρξ με βοήθησε να πάω μετά να διαβάσω το Ευαγγέλιο». Λυπάται βαθύτατα όποιος αναλογιστεί πόσοι άνθρωποι έλκουν το αντιεκκλησιαστικό μένος των από τη βλάσφημη στάση του Μαρξ απέναντι στην Πίστη. Δεν μπορούμε να θεωρήσομε ορθή την ερωτηματική αναφορά «και ποιος ξέρει τι βοηθά». 

Ενθυμούμαι την αναφορά του Προηγουμένου της Μονής Ιβήρων, Αρχιμαδρίτου Βασιλείου Γοντικάκη: «Αφήστε τα παιδιά να διαβάσουν Πατέρες της Εκκλησίας και μετά ας πάνε όπου θέλουνε και να διαβάσουν Μαρξ και Σαρτρ και Γκαίτε. Θα τους φανούνε μετά όλα τούτα τα ‘’μεγάλα αναστήματα’’, σαν μικρά και συμπαθή παιδάκια». Υπέδειξε εύστοχα ο Γέροντας Βασίλειος, ότι αν αφεθούν οι νέοι να διαβάσουν τους Πατέρες της Εκκλησίας, όλα τούτα τα ‘’μεγάλα αναστήματα’’ του ματαίου κόσμου, θα τους φανούν σαν μικρά παιδάκια που δεν ξέρουν τι λένε.

«Από το τι διαβάζει κανείς, θα καταλάβεις την πνευματική του κατάσταση», «Μην διαβάζετε περιττά πράγματα» αυτές ήταν οι ρήσεις του Αγίου Γέροντος της Παναγούδας για το διάβασμα βιβλίων. «Πολλώ δε μάλλον» τώρα που πρόκειται για την ανάγνωση του κορανίου, που γράφει τόσα βλάσφημα για τον Χριστό και την Παναγία. Ας αναλογιστούν οι έχοντες αναρτημένη την απαράδεκτη συνέντευξη, ότι αν ρωτούσαν τον Άγιο Γέροντα για την ανάγνωση του κορανίου, τι απάντηση θα έπαιρναν. Αυτά φυσικά είναι εντελώς υποθετικά, καθότι ο Όσιος Παΐσιος αναφέρθηκε στην βλάβη που προξενείται από την ανάγνωση του κορανίου.

Για μια ακόμα φορά θερμή παράκληση, να αποσυρθεί η συνέντευξη στην Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, που τιτλοφορείται «Πριν και μετά τη μεγάλη έκρηξη…», με τις απαράδεκτες υποδείξεις για το ανίερο και βλάσφημο κοράνι. Όσο αφορά τη θεματολογία του κειμένου τούτου, θα επαναλάβω τη μεγάλη μου ανησυχία για την επικίνδυνη και εντελώς άστοχη αναφορά «ότι δεν ξέρεις τι βοηθά και δεν βοηθά». Γνωρίζομε «τι βοηθά και τι δεν βοηθά», ασχέτως αν κάποιοι περνούν πρώτα από τις πλάνες συμπληγάδες του ματαίου τούτου κόσμου.

No comments:

Post a Comment