Monday, January 5, 2015

Η ΦΑΝΕΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ


Η ΦΑΝΕΡΩΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η εορτή των Θεοφανείων έχει, συν τοις άλλοις, στόχο να μας ξεκαθαρίζει το βασικό δόγμα της χριστιανικής πίστεως, που αναφέρεται στην Αγία Τριάδα. 

Οι ιεροί συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης μίλησαν για την τριαδικότητα του Θεού, αλλά οι αποκαλύψεις τους ήταν γρίφοι και αινίγματα. Θυμίζω την αναφορά στο Θεό σαν Ελοχίμ (πληθυντικός της λέξης Θεός στα εβραικά), την γνωστή φράση του Ψαλμού: “είπεν ο Κύριος τω Κυρίω μου...ράβδον δυνάμεως εξαποστελεί σοι Κύριος εκ Σιών...”, το τριπλό βρέξιμο των ξύλων της θυσίας του Ηλία στο όρος Κάρμηλον κτλ.. 

Ομως, όπως μας διηγούνται οι ιεροί Ευαγγελιστές, και επεξηγούν οι υμνογράφοι της Εκκκλησίας “Τριάδος η φανέρωσις εν Ιορδάνη γέγονε”. Ο Υιός του Θεού βαπτίζεται στον ποταμό Ιορδάνη, ακούγεται ευκρινώς η φωνή του Θεού Πατέρα, που αποκαλεί τον Χριστό “Υιόν αγαπητόν” και τέλος εμφανίζεται το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Αγιο Πνεύμα σαν περιστέρι. 

Η αλήθεια αυτή είναι απαραίτητη για τη σωτηρία μας, γι’ αυτό, ο Χριστός στην τελευταία συνάντηση με τους μαθητές Του, τους έδωσε σαφή εντολή να βαπτίζουν τους ανθρώπους “εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”. 

Η τριαδικότητα του Θεού δεν υπόκειται στους κανόνες της ανθρώπινης λογικής. “Θεός καταλαμβαινόμενος ουκ έστι Θεός”, κατά τη ρήση του Μεγάλου Αθανασίου. Συγκλονιστικό είναι το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα Τριμυθούντος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, κατά το oποίο με το κεραμίδι έδειξε πως ο Ενας στην ουσία Θεός είναι ταυτόχρονα Τρία Πρόσωπα, και αποστόμωσε τον Αρειο, που ήθελε τον Θεό σκλάβο των νόμων που έβαλε πάνω στον κόσμο. Κατά τον Μ. Αγιασμό, μόνη η επίκληση του ζωντανού Θεού, του τριαδικού, από τον ιερέα αρκεί να αγιάσει το νερό. Ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στην προσπάθειά του, όχι να εξηγήσει το απρόσιτο στη διάνοιά μας μυστήριο, αλλά να μας βοηθήσει να το προσεγγίζουμε κατ’ άνθρωπον, φέρνει το παράδειγμα με το νερό. Το νερό, λέει ο Αγιος είναι και πάγος (στερεό), και κανονικό νερό σε υγρή μορφή, αλλά και ατμός όταν εξατμισθεί. Νερό το πρώτο, νερό το δεύτερο, νερό και το τρίτο. 

Πού να καταλάβουν το μυστήριο της Αγίας Τριάδος οι σύγχρονοι “Μάρτυρες” του Ιεχωβά, κι οι οπαδοί του Μωάμεθ, που αγριεύουν, βρίζουν κι απειλούν με θάνατο όποιον πιστεύει στο αληθινό Θεό, τον τριαδικό. Ο μονοπρόσωπος θεός στον οποίο πιστεύουν, έχει τόση σχέση με τον αληθινό Θεό, όσο η αρκούδα με τον αστερισμό της Μεγάλης Αρκτου.

No comments:

Post a Comment