Tuesday, January 13, 2015

ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;



ΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

Του Β.Χ. (Οικονομολόγου)
=====

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Αντένα, Γιώργο Παπαδάκη: «Είσαστε κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί, πρέπει να έχετε ένα πρόγραμμα για να ξέρουμε τι γίνεται, για να μπορούμε να ψηφίσουμε με άνεση, ξέροντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είν’ αυτό και λέει αυτό, συγκεκριμένα πράγματα ένα, δύο, τρία», απάντησε με ‘’επαναστατικό’’ ύφος: «Ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ανάπτυξη, απασχόληση είναι να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, τελεία…παράγραφος».

Και τελικά η «τελεία…παράγραφος»…ήταν μάλλον η τελείως διαφορετική θέση. Ορίστε τι δήλωσε σε κατοπινή αναφορά του στη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας: «Εμείς θα επαναδιαπραγματευτούμε τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης…». Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και το μνημονίου έγινε επαναδιαπραγμάτευση. Η γνωστή ‘’επαναστατική’’ μέχρι πρότινος ελκυστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα «θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο», άλλαξε. Δείγμα και τούτο φαίνεται της αλλαγής που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η  αναφορά του Αλέξη Τσίπρα μετέπειτα στη μνημονιακή σύμβαση, είχε πιο ‘’ικετευτικό’’ χαρακτήρα: «Δεν θα πάμε με μια διάθεση τσαμπουκά...θα πάμε με μια διάθεση να τους πείσουμε…». Θα επαναλάβω αυτό που είπε «Δεν θα πάμε με μια διάθεση τσαμπουκά». Κι εμείς που καταλάβαμε αλλιώς; Είναι φαίνεται θέμα «πειθούς» και ποικιλότροπων «παρακλήσεων».

Ποιος δεν θα χαιρόταν αν βρισκόταν ένας σοβαρός και όχι δημαγωγικός λόγος να γλυτώσει η Ελλάδα από το μνημόνιο και τον αλλότροπο εγκλωβισμό από την σκληρή ελίτ των ισχυρών της Ευρωπαϊκής ένωσης. Άλλο είναι οι σοβαρές θέσεις και άλλο η δημαγωγία. Δεν είναι πολύγλωσσος δημαγωγία η μετάβαση από την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου…στην ‘’ικεσία’’ για να τους ‘’πείσουμε’’; 

Αν γι’ αυτό το λόγο θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που ενώ ανήκουν στην Εκκλησία, παραγνωρίζουν ότι έχουμε να κάμουμε με ένα κόμμα, με ξεκάθαρα αντιεκκλησιαστικό φρόνημα, «μη θρησκευόμενοι» κατά τη λογοτεχνική έκφραση του Αλέξη Τσίπρα, τώρα με αυτή τη διγλωσσία ή μάλλον πολυγλωσσία, ίσως καταλάβουν ότι εξέλιπε το ‘’κριτήριο’’ ψήφισής του.

No comments:

Post a Comment